Vezetőképző hétvége a Sziklás-hegységben

/ Megyesi Eszter /
megyesi.eszter képe
A Külföldi Magyar Cserkészszövetség Nyugat Kanadai Körzete a calgary-i cserkészek szervezésében 2017. szeptember 8-10-ig vezetőképző hétvégét tartott British Columbia tartományban, a Sziklás-hegység ölelésében található Kiss Tanyán.

A képzésen 15 fő vett részt, többen Calgary-ból és egy fő Edmontonból. Én, mint frissen érkezett KCSP ösztöndíjas megismerhettem a csapat kulcsszemélyeit és betekintést nyerhettem munkájukba, illetve feladatokat vállaltam el a kezdődő cserkészévre.
 

Az odavezető utunk izgalmasan telt annak ellenére, hogy az erdőtüzek miatt az egész környéket végig lepelként borította be a füst, így a látási viszonyok jelentősen romlottak. Az óriási hegyek megsemmisültek a szúrósan terjedő füstfelhő alatt. A közel háromórás út során szünetet tartottunk a Numa Falls vízesésnél, ahol a jéghideg víz sodrása medreket vájt a gátként szolgáló sziklákban. Megérkezésünk már sötétben történt, ahol a tűzgyújtási tilalom miatt csak gyertyaláng szolgáltatta a tábortüzet. Azt körülülve népdalokat énekeltünk és beszélgettünk a nyári cserkészélményekről.
 

A következő nap korán, reggeli tornával kezdődött, melyet bőséges reggeli és vidám hangulat követett. A nap folyamán előadásokat hallgattunk különböző tanítási módszerekről, nyelvtani feladatokat próbáltunk ki, közösségi játékokat játszottunk és többek között sor került a cserkészet megalapítójának, Lord Baden-Powell szellemi munkássága egy részének ismételt áttekintésére, amelyet Attila királyunk 108 ismert mondásával vetettünk össze. Az erkölcsi párhuzam kettőjük között jelentős. Mindkettőjük értékrendjének fontos pontja volt az ősök tisztelete, a természet óvása, a tanulás, önmagunk képzésének fontossága. A komoly napi programot közös gyógyvízi fürdőzéssel és ugyancsak gyertyás tábortűzzel zártuk.
 

A szombati esőt követően vasárnap reggel gyönyörű, napsütéses időre ébredtünk, s a hegyek óriásokként magasodtak körülöttünk. Közösen mentünk szentmisére, majd a felkészítő hétvége zárásaként a Radium Hot Springnél található Citadella étteremben ebédeltünk, ahol a magyar tulajdonosok megtisztelő figyelemmel és kedvességgel szolgálták fel számunkra a nagyon finoman elkészített ételeket.

A Calgary-i cserkészek 2018-ban ünneplik fennállásuk ötvenedik évfordulóját, amelyre máris megkezdődött a készülődés. Nagy büszkeség és öröm ez mindannyiunknak, hisz nincs annál jobb érzés külföldi magyarként, amikor a már kint született nemzedék is beszéli a magyar nyelvet és tisztelettel tekint a cserkészeknél mindig lobogó magyar zászlóra.