Magyar népzene és néptánc oktatás a bécsi Zeneművészeti Egyetemen

/ Farkas Dorina /
dorina.farkas képe
Az idei tanévben is nagy sikerrel folytatódik a Bécsi Magyar Kultúregyesület Délibáb által szervezett magyar népzene és néptánc oktatás a bécsi Zeneművészeti Egyetemen.
Néptánc oktatás a bécsi egyetemenNéptánc oktatás a bécsi egyetemenNéptánc oktatás a bécsi egyetemen

A program még 2005-ben vette kezdetét Ónodi Béla és Éliás Eszter vezetésével, akik minden szemeszterben más-más tánccal ismertetik meg az arra kíváncsiakat. Ennek megfelelően minden félévben más tánc és zenei anyag kerül tanításra, amelyet természetesen a történelmi Magyarország tájegységeiből merítenek az oktatók, ebben a félévben például a szilágysági táncok vannak soron.

 A kurzus során nem csak táncot, éneket vagy zenét tanulunk, hanem a hátteret is megismerjük: hol helyezkedik el az adott tájegység, mi volt arra a szokás, miért nevezik a csárdást csárdásnak, és mi is az az átvető. Az oktatók ezáltal arra törekednek, hogy ne csak egy részt lássanak és sajátítsanak el a kurzuson résztvevők, hanem átérezzék a népi kultúra minden kis részletét, egy teljes képnek legyenek a birtokában. Fontos, hogy ne csak táncolják az adott figurákat, hanem hogy meg is értsék, vajon miért csinálhatták úgy azt a lépést, ahogy.

Tanáraink:

Ónodi Béla és Éliás Eszter: tánc

Blaskó Csaba és Havasréti Pál: hegedű, brácsa, bőgő, gardon, citera, tekerőlant