Évindítás Corkban

/ Dr. Csobánka Zsuzsa Emese /
csobanka.zsuzsa.emese képe
A Corki Magyar Iskola és Óvoda 2020-as tavaszi féléve rendkívüli eseményeket rejt magában, a hideg, szeles január elsősorban az ezekre való készüléssel jár. A jubileumi ünnepség, a pályázatírás és -elszámolás, a közelgő I. Írországi Diaszpóra Iskolatábor számos feladatot jelent, de mindben közös a nevező: a gyerekekért érdemes. Az Aranyalma Páros ebbe a zord hónapba hozott mosolyt és melegséget.
A gyerekek a kobozzal ismerkednekVaskó Zsolt és Gebri Bernadett: Aranyalma Páros

A kertek alatt már a farsangra készül az iskola, az ÍrMag Baráti Kör ugyancsak színes programokkal és ínycsiklandó ételekkel várja az írországi magyarokat farsangi mulatságára. Az előkészületek kicsit olyanok, mint az újévi fogadalmak után belekezdeni a megvalósításba, legyen az egy szokás megváltoztatása vagy új dolgok bevezetése a mindennapokba. Idő és türelem, kudarcok, kihívások, olykor csüggedés és düh, de ami mindezek mélyén bujkál mint búvópatak, az a hit, hogy jó lesz, hogy érdemes. 

A 2020. március 29-i jubileumi ünnepség évkönyvvel és videóval egészül ki, az iskolaközösség előadásai méltó módon emlékeznek meg az elmúlt tíz évről. 

Január végén lezárul az I. Írországi Diaszpóra Iskolatábor jelentkezési határideje is, a Cork közeli táborhely visszaszámol, míg jönnek a gyerekek. Elkötelezett pedagógusok állnak neki az óraterveknek, Írország különböző városaiból érkező önkéntesek jönnek, hogy segítsenek, ahol tudnak, a Külföldi Magyar Cserkészszövetség is képviselve lesz, a délutáni cserkészfoglalkozásokon, a táborvezető, Szöcs László személyében igazi támogató vezetőre lelt az írországi diaszpóra.

A felnőtteknek drámafoglalkozás színesítette a szombatját, mesepedagógia jegyében indultunk befelé, A boldog ember inge című mesét olvasva. A hölgyek lelkét pedig Brezina Kinga Palást csoportja emelte meg, a női körben a női közösség megtartó erejével immár második alkalommal találkozhattak a résztvevők. Februárban folytatódnak a programok, ráadásul város szintű nia tánc is lesz február 8-án, szombaton, ami ugyancsak arra hivatott, hogy az itt élő hölgyek a testükkel, s így önmagukkal közelebbi kapcsolatot létesíthessenek. 

Test, lélek és szellem ápolása is terítéken van 2020-ban, gyermekek és felnőttek számára kínálnak tartalmas időtöltést a programok szervezői. Erősen indul az év. Látszik, hogy az első generációs magyar családok életében változások zajlanak, ahogy nőnek a gyerekek, úgy változnak az igények, a közösségi életet önkéntes alapon szervező helyiek elkötelezett, lelkiismeretes munkája, tevékenykedése példa értékű az új generáció számára.

Az iskolában elindult az újévi tanítás, néptáncfoglalkozás is zajlott január 12-én. A hónap kiemelt eseménye az Aranyalma Páros két koncertje volt, január 26-án egyenesen a Dublini Iskola és Óvodából érkeztek Corkba az előadók. Az óvodában és az iskolában is tartottak interaktív foglalkozást. Gebri Bernadett és Vaskó Zsolt a varázslás nagymesterei. Ahogy jelen vannak, az maga tanítás, az jut eszembe, hogy végre látni összhangot és egységet: azt mondják, azt csinálják és azt élik, amiben hisznek, amit gondolnak, éreznek. Hisznek a nevelésben, hisznek a hagyományban. Értéket őriznek és örökítenek át, olyan lelkesen nyitva meg a kapukat a gyerekek szíve felé, hogy azok észre sem veszik, hogy tanulnak, hogy milyen örök érvényű és fontos dolog történik, miközben énekelnek, ugrándoznak, együtt mesélnek. A mese terébe lépve Zsolt hangszeren fest hangulatot, hol lombzaj, hol madárhad hangján szólaltja meg a hangszereit. Detti fő hangszere a koboz és a saját hangja, erős, telt dallamokkal incselkedik a gyerekekkel, mesél, hívja táncba őket, mintha közéjük való, a leggyermekibb és legtisztább volna, de nincs mit összehasonlítani egymással, ezt is tanítja. Aki jelen van, aki itt van, éppen az a legfontosabb. Szöveg és dallam, férfi és nő együtt játszik, együtt él a térben, a gyerekek azt hiszik, csupán egy mesét hallgatnak a pásztorfiúról, de közben megismerik az erdő világát, új szavakat tanulnak, madarak hangját ismerik fel, emberi döntésekről, lépésekről és életekről hallanak – tiszta forrásban fürdenek. Valami olyat mutat a páros, ami túllép „e mai kocsmán”, túl az értelmen, a tananyagon és a bizonyítványon, emberségből kapnak, látnak, hallanak és élnek példát a Corki Magyar Iskola és Óvoda gyermekei. Nem kevesebbet, mint azt meséli megindító hittel az Aranyalma Páros, hogy bár van bú, van hegymagas és van szúrós bokor is az ember előtt, de nincsen a világon semmi csodálatosabb az Életnél.