Első Angliai Magyar Iskolatábor

/ Bodor Esztella /
bodor.esztella képe
2019 újdonsága az Első Angliai Magyar Iskolatábor. A tábort a Magyar Iskola Woking a Külföldi Magyar Cserkész Szövetséggel és a többi angliai magyar iskolával együttműködve szervezte meg. A tábor október 28. hétfő és november 2. szombat között zajlott Gatwick-től nem messze a Warren cserkészparkban.
Első Angliai Magyar Iskolatábor 2019Első Angliai Magyar Iskolatábor 2019Első Angliai Magyar Iskolatábor 2019

Óriási élmény volt tanársegédként részese lenni az Első Angliai Magyar Iskolatábornak . Mind az előkészületek izgalma, mind a megvalósítás öröme fantasztikus volt. Száz Hildával és Hartstang Jankával dolgoztam együtt. Mi a Regéci juhászok és a Regéci szakácsok csoportját kaptuk, melyet 6-7 éves gyerekek alkottak. A tábor Rákóczi Ferenc életére és a Rákóczi-szabadságharc köré épült. Jankával és Hildával izgalmas kihívást jelentett számunkra ennek a korosztálynak élvezetessé és maradandóvá tenni az adott témakört.

Mivel a gyerekek elsődleges nyelve a játék, ezen keresztül közelítettük meg a feladatot. A gyerekek minden reggel egy varázskapun átlépve jutottak be egy Rákóczi-várba. A héten a regéci, gyimesbükki, sárospataki és munkácsi várban is jártunk. Mindenhol felfedeztük közösen az izgalmakat. A gyimesbükki várban például egy ásatáson is részt vehettek a gyerekek. Mint régész találhatták meg az elrejtett kincseket, majd ecsettel, óvatosan megtisztítva vizsgálhatták meg. A kicsik jelmezekbe bújva élhették át a vár korabeli életét. Játékosan ismerkedtek a történelmi eseményekkel. Mondókákat és énekeket tanultak, melyek a Rákóczi-szabadságharchoz kötődnek. Kazamatát építettek közösen, majd katonáskodtak együtt a kurucok oldalán Munkács ostrománál.

Végül az egész heti észrevétlen tanulás gyümölcsét egy előadással koronáztuk, mellyel a szülőket örvendeztették meg a gyerekek. Az előadást egy fergeteges táncos mulatság zárta, melyen az egész család együtt rophatta.

Szívből reméljük, hogy jövőre is ilyen mosolygó arccal jönnek újra vissza a táborba a gyerekek, ahogyan távoztak.