Szent László-emléktúra Írországban

Kirándulás és megemlékezés a Lough Derg partján

/ Dr. Merényi Hajnalka /
merenyi.hajnalka képe
A hajdani lovagkirályra való emlékezésnek számos módja kínálkozik, sokféle rendezvény született az emlékév égisze alatt Magyarországon és szerte a világban. Itt, Írországban a tavalyi Márton Áron-emléktúra sikerén felbuzdulva ismét egy túra megszervezése mellett döntöttünk. A Corki Magyar Iskola és Óvoda támogatásával dolgoztunk ketten, KCSP-sek, Herédi Károly és én.
Szent László-emlékzászlóKezdő lovagok Herédi KárollyalÖsztöndíjasok találkozójaCsoportkép koronás főkkel a Lough Dergnél

A túra időpontjául szeptember utolsó szombatját választottuk, mert ez nem tanítási nap az iskolánkban, és még a viszonylag száraznak tekinthető első őszi hónapban van. Szerettük volna, hogy minél többen jöjjenek el, ezért Írország középső vidékére szerveztük a megemlékezést, a Lough Derg partjára.

Miután minden résztvevő megérkezett Portroe-ba, a túra kezdőpontjára, és megcsodáltuk az Írország második legnagyobb tavára nyíló szépséges kilátást, elindultunk együtt Castlelough felé. A tópartra érkezve kezdtük el a megemlékezést: elhangzott Pálffy István dublini magyar nagykövet köszöntő levele, mi, ösztöndíjasok pedig meséltünk László király cselekedeteiről és a személyéhez fűződő legendákról (aznap volt a magyar népmese napja is). Ezután a gyerekek legnagyobb örömére Herédi Károly vezetésével lovagi játékok kezdődtek: patkódobás, bajvívás és virágért folyó küzdelmek. A viadalok győztesei koronát nyertek, és maguk is királyok és királylányok lehettek ezen a napon.

Reméljük, hogy mindenki, aki ott volt, jó emlékezetében őrzi majd ezt a szép napot, és szívesen jön, amikor ismét hívjuk.