Corkban felvontuk a vitorlákat!

Tanévkezdés a Corki Magyar Iskola és Óvodában

/ Dr. Merényi Hajnalka /
merenyi.hajnalka képe
Az új tanév új helyszínen várta a Corki Magyar Iskola és Óvoda növendékeit. Itt, az 1861-ben épült Trinity Presbyterian Church termeiben kezdődött meg az ismerkedés és a közös munka szeptember első szombatján.
Kisdiákjaink szavalnak az ünnepségenEgy-egy falat az új kenyérbőlA corki magyar elsősökDagadó vitorlák az elsősök nevével

Nyolcadik tanítási évét kezdte meg 2017. szeptember 2-án a Corki Magyar Iskola és Óvoda. Mint minden tanévnyitót, ezt is várakozás előzte meg, izgatott készülődés a gyerekek, a szülők és a pedagógusok részéről, de ezen az őszön a szokásosnál is nagyobb volt a változás: nemcsak a nyár ért véget Corkban, hanem egy ötéves ciklus is lezárult az iskola életében. Az az épület, amely korábban öt évig otthont adott az intézménynek, tovább már nem volt bérelhető, ezért a nyár folyamán új helyet kellett keresni. Szerencsére A Trinity Presbyterian Church kész volt a magyar iskolások és óvodások befogadására, így végül ebben a patinás épületben indulhatott el szeptember első szombatján a foglalkozások sora.

Az ünnepélyes tanévnyitón az intézmény vezetője, Bothné Rékai Zsuzsanna köszöntötte a gyerekeket és a szülőket, majd röviden bemutatkoztak az új pedagógusok (köztük én is). Magyarország Dublini Nagykövetsége képviseletében Szilágyi Enikő jött el hozzánk és mondott beszédet, azután pedig felkötötte az intézmény zászlójára a 2017-2018-as tanév szalagját. Megemlékeztünk néhány mondatban az augusztusi ünnepünkről is, Szent Istvánról és az új kenyérről (ez utóbbiból mindenki kapott egy-egy falatkát útravalóul).

A tanévnyitót követően mi, tanítók és óvónők birtokba vettük az egyes termeket, ismerkedtünk az új környezettel és egymással. Ebben a tanévben – ösztöndíjas munkám részeként – én leszek az első osztályosok tanító nénije. A csoportom az iskolások között a legnagyobb létszámú – most úgy látszik, hogy 10-11 kisgyermek tanul majd tőlem magyarul írni és olvasni. Az első foglalkozásunk bemutatkozó játékokkal indult, majd mesével folytatódott: megtudtuk, hogyan bizonyította a kisegér a bátorságát, erejét és ügyességét a nagy utazáson. Ezután elhatároztuk, hogy mi is nagy útra indulunk: a Betű-tengeren fogunk majd együtt hajózni. A vitorlákat – rajtuk az elsősök nevével – felvontuk. Most már csak jó szélre van szükségünk, hogy dagadjanak azok a vitorlák, repüljön a hajó. Még szerencse, hogy itt, Corkban, a szélre mindig lehet számítani. :)