A nyugdíjas élet Perthben

Aktív élet az aktív évek után

/ Horinka Szonja /
horinka.szonja képe
Az Evergreens vagy Örökzöldek egy aktív, főként nyugdíjasokból álló csapat, akik abszolút rácáfolnak arra az általános vélekedésre, miszerint egy bizonyos kor után az ember már le kell, hogy mondjon bizonyos dolgokról.
Wungong víztároló

Az Örökzöld csoport néhány évvel ezelőtt alakult meg a Nyugat-Ausztráliai Magyar Egyesület égisze alatt azzal a nem titkolt szándékkal, hogy az egyesület már nyugdíjas korú tagjainak programokat és találkozókat szervezzen. Azonban azt is nagyon fontos megemlíteni, hogy a "szépkorúak" kedves kis csapata bárkit tárt karokkal vár a fiatalabb korosztály képviselői közül is, és meg kell mondjam, hogy még nekem is nehéz tartani velük a tempót, pedig a legtöbben a nagyszüleim lehetnének koruk alapján. A csapat minden hónap második péntekén egy ebéd keretein belül találkozik a Magyar Házban, minden hónap utolsó vasárnapján pedig kirándulnak és a Perth környéki látványosságok valamelyikét tekintik meg.

A pénteki találkozók lényege, hogy a résztvevők egy kellemes ebéd kíséretében jót beszélgessenek és élvezzék egymás társaságát. A menü ez alkalommal csülkös babgulyás és túrós batyu voltak, amik igen nagy sikert arattak valamennyi megjelent körében. Az aktuális találkozón örömteli hírt osztott meg a jelenlévőkkel az egyesület elnöke, hiszen a csapat részt vett a "Stay On Your Feet" pályázaton, ahol is a megnyert összeget arra szeretnék felhasználni, hogy az olyan ebédek előtt, mint amilyen ez is volt, különböző tájékoztató jellegű előadásokat tartsanak a meghívott előadók, valamint ingyenes szűréseken vehessenek részt a megjelent tagok, melyek a következők lesznek a teljesség igény nélkül: otthoni is elvégezhető tornagyakorlatok ismertetése, látás- és hallásvizsgálat, valamint vérnyomásmérés. A követező havi ebéd időpontja és várható menüsora mindig megjelenik a Perthi Magyar Hírek című újságban is, ezzel is ösztökélve az esetleg még bizonytalankodókat. Augusztusban a szakácsaink egy könnyű zöldséglevessel és toros töltött káposztával fognak készülni, amely azt gondolom, hogy méltó lezárása lesz az itteni "téli" szezonnak.

Aktuális kirándulásunkra július 28-án került sor és a Wungong víztárolóhoz buszoztunk el, ami körülbelül 45 perc távolságra található Perth városától. Maga a víztároló és a gát egy természetvédelmi területen helyezkedik el, így ennek fényében terveztük meg a programot is. Az egyesület kisbuszával indultunk el 21-en a Magyar Ház elől, és még ki sem kanyarodtunk az utcából, már közel maximális hangerőn szólt a magyar mulatós zene egyik gyöngyszeme, amit az idősek egytől egyig nevetve énekeltek. Ezután elmondtam néhány tudnivalót a víztároló kialakulásáról, hátteréről, amelyet nagyon szívesen fogadtak, mint utóbb megtudtam, ez egy általánosan bevett szokás, hogy van, aki készül az adott hely történetéből és ezt megosztja a jelen lévőkkel. Miután megérkeztünk, szinte rögtön birtokba is vettük az egyik szabadtéri BBQ sütőt és előkészültünk az ebédhez. Eközben az idősek leültek beszélgetni, voltak, akik elmentek sétálni a gátfalhoz, mások pedig egyszerűen csak élvezték a csodás környezetet, ahol a napot töltöttük. A menü tükörtojás és virsli volt friss kenyérrel, káposzta salátával, valamint friss tormával, desszertként pedig kókuszkocka és málnás gyümölcszselé került mindenki  tányérjára. Délután ismét jutott egy kis idő arra, hogy mindenki azt csináljon, amit csak szeretne, majd 3 órakor indultunk vissza a Magyar Házba.  Útközben az éneklésé és a viccek meséléséé volt a főszerep, így szinte el is repült a háromnegyed óra. 

Azt gondolom nem túlzok, ha azt mondom, hogy csak így érdemes megöregedni. Ezzel a fajta pozitív életszemlélettel és szinte gyermeki lelkesedéssel. Nagyon köszönöm, hogy a tagja lehetek ennek a kedves kis csoportnak a következő pár hónap erejéig. Itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy kiemeljem Sidló Zsuzsanna és Eszenyi Johanna munkáját, akik fáradtságot nem ismerve szervezik a programokat és főzik nekünk a finomabbnál-finomabb ételeket hónapról hónapra. Ők ennek a csapatnak a mozgatórúgói és köszönjük, hogy vannak nekünk!