Hosszúra nyúlt kávészünet

A "weCARE Coffee Team" karanténprojektje

/ Walter Marietta /
walter.marietta képe
Ahogy minden közösségnek megvan a saját koronavírus-története, a minneapolisi "weCARE Project" - orvosi segédeszköz adományprogram - csapatának is.
weCARE Coffee TeamweCARE Formabontó KávészünetUtolsó "shift"Coffee Break

Pár hónappal ezelőtti cikkemben már bemutattam a minnesotai magyarok kezdeményezését, viszont eredményeiről nem számoltam be, melyek szintén fontosságát hangsúlyozzák. A projektnek köszönhetően Minneapolis egyik traumakórházából az elmúlt három évben négy konténernyi (230 millió forint értékű) egészségügyi eszköz jutott el kórházak, idősotthonok valamint rászorulók részére Erdélybe, Kárpátaljára és Magyarország területére. Az adománydobozokban a rendkívül hasznos orvosi eszközökön kívül több mint 28 ezer maszk, valamint nagy mennyiségű kézfertőtlenítő, kesztyű és védőruha is elküldésre került három év leforgása alatt.

A márciusban hirtelen meghozott korlátozó intézkedések nem kímélték a program megszokott működését sem; a kórházi önkéntesek határozatlan ideig nem látogathatják a missziós szobát. A sors fintora, hogy az egészségügy megsegítésére "felesküdött" önkéntesek éppen ezen küldetéstudatuknak nem tudnak eleget tenni, és éppen abban az időszakban, amikor minderre a legnagyobb szükség lenne. Némileg engesztelésül szolgál számukra, hogy a már szállításra összekészített maszkokat (több mint 2 ezer darab) a helyi kórházi dolgozók védelme érdekében visszaadományozhatták, és azoknak nem a dobozokban lapulva kell kivárniuk a karantén végét.

A kezdeti sokk után az online terápiás kávézások alkalmával fogalmazódott meg az igény arra, hogy a csapat továbbra is a projekten dolgozzon és ne pedig a koronavírus rejtélyét próbálja megfejteni. Ekkor született meg a "weCARE Formabontó Kávészünetek" ötlete, amelynek célja a partnerszervezetek képviselőinek és a kórházi önkénteseknek "személyes" összeismertetése egy-egy szerdai online kávé mellett. A rendhagyó kávészünetek állandó vendége a Creative Cultural Exchange alapítója, Grauzer Csilla, Magyarország tiszteletbeli konzulja, a "weCARE Project" menedzsere, Takács Tímea, valamint a "weCARE Coffee Team" önkéntesei. Az első kávészünetre Szilágyi Levente jelentkezett be, a "weCARE Project" partner és disztribúciós erdélyi koordinátora, aki részletesen beszámolt a dobozok kalandos útjáról, és az adományok örömteli fogadtatásáról Kárpátalján. Április 22-én, a második alkalommal Dobos Réka (kerekesszékes karate világkupa győztes), a "weCARE Project" egyik magyarországi koordinátora beszél majd tapasztalatairól, és a tervek szerint Kovács Mara, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat projektmenedzsere is ellátogat majd az egyik összejövetelre.

A lelkes önkéntesek, akik között az évek során megfordult már virágkötő, középiskolás diákcsoport, orvos, üzleti úton lévő mérnökcsoport, állapotos kismama, Minneapolisba látogató nagyszülő, sőt még gyerekek is, már izgatottan várják a remek hangulatú önkéntes műszakokat és a jól megérdemelt – de azért egy kicsit rövidebb – kávészüneteket.

A "weCARE Formabontó Kávészüneteket" a tagok a járvány legnagyobb hőseinek – a frontvonalban küzdő egészségügyi dolgozóknak – tiszteletére szervezik, hogy köszönetet mondjanak kitartó munkájukért, amit értük és mindenkiért tesznek napról napra.