A nemzeti összetartozás határokon átívelő példaértékű megnyilvánulása Minneapolisban

Creative Cultural Exchange (CCE) - "weCARE Project"

/ Walter Marietta /
walter.marietta képe
18/2019. (VI. 18.) OGY határozat: "Az Országgyűlés az Alaptörvényben rögzített felelősségviselés jegyében, a történelmi Magyarország területét szétdaraboló és a magyar nemzet harmadát idegen államok fennhatósága alá szorító, 1920. június 4-én aláírt békediktátum 100. évfordulójára emlékezve, ... a 2020. évet a nemzeti összetartozás évének nyilvánítja."
1000+ adománydoboz500+ kávé ;)35+ önkéntes4 elküldött konténer

A nemzetpolitikát, a diaszpóra- és szórványközösségek 2020-as eseményeit, megmozdulásait idén a nemzeti összetartozás szellemisége hatja át. A Minnesotai Magyarok diaszpóraközösséggel szorosan együttműködő Creative Cultural Exchange (CCE) szervezet önkénteseinek életében viszont az anyaország és a szórvány felé irányuló felelősségvállalás nem csupán a 2020-as évben kap nagyobb szerepet. A Highlights of Hungary díjnyertes úgynevezett "weCARE Project" jótékonysági programban 2016 óta négy konténer került elküldésre több mint ezer doboznyi gyógyítást és életminőséget javító orvosi, illetve egészségügyi fogyóeszközzel, melyeket rászorulóknak osztottak szét Erdély és Kárpátalja magyar kisebbségek által lakott régióiban, valamint Magyarországon.

Grauzer Csilla, a "Minnesotai Magyarok" közösség elnöke, Magyarország tiszteletbeli konzulja a nyolcvanas években politikai menekültként került az Egyesült Államokba Erdélyből. Azóta Minnesotában az aránylag kis létszámú, de annál aktívabb magyar közösségben kitartóan és elkötelezetten dolgozik magyarságának megtartásán. Küldetéstudatának eleget téve 2016-ban megalapította a Creative Cultural Exchange szervezetet, melynek missziója újszerű párbeszéd, kulturális és üzleti együttműködés megteremtése az egységes magyar nemzet tagjai - azaz a diaszpóra, az anyagország és a szórvány magyarjai - között kiterjedve a jótékonysági kezdeményezésekre is.

A CCE magyar kultúrát népszerűsítő megmozdulásai - mint pl.: az erdélyi receptgyűjtemény angol, illetve magyar nyelven történő kiadása, valamint a minneapolisi magyar film és kulturális fesztivál megszervezése - mellett a nemzeti felelősségvállalásra irányuló "weCARE Project"-et Grauzer Csilla, Takács Tímea és Barna Gergely alapították. Önkénteseikkel azóta is töretlenül dolgoznak azon, hogy egy minneapolisi trauma kórház leselejtezett, bontatlan, ugyanakkor tökéletes állapotban lévő egészségügyi termékeit szortírozzák, regisztrálják, és eljuttassák Kárpátalja, Erdély és Magyarország kórházaiba, idős otthonaiba, illetve rászorulókhoz a Máltai Szeretetszolgálaton keresztül.

A projektmenedzser, Takács Tímea rendkívül precíz és profi munkastílusának, valamint alázatos, önzetlen személyiségének köszönhetően az önkéntesekből álló csapat sokszor erőn felüli munkáját hihetetlen öröm és elszántság jellemzi hétről-hétre. Az önkéntes műszakok az egykori fonók és guzsalyasok modernkori változatai, közösségépítő szerepük igen jelentős. Az egyik legfontosabb heti összetartó eseménynek számítanak a közösség életében, összekovácsolják a segíteni vágyó minnesotai magyarokat korosztálytól függetlenül.

Ha Minneapolisban jársz, térj be egy remek hangulatú "shift"-re, vagy ha távolról szeretnéd támogatni az minnesotai magyarok önkéntes munkáját, küldj egy kávéra vagy esetleg egy konténer elszállítására valót. ;) Bővebb információt a CCE-ről és "weCARE Project"-jéről pedig itt találsz:
https://www.facebook.com/CreativeCulturalExchange/
https://www.facebook.com/weCAREMDP/
https://mailchi.mp/dcfffb0a55a4/wecareprojectnews2019?e=1a7150a02e&fbclid=IwAR1G2Sm3eeTd0MtrnJumk1tSyPW0i4T0Ik7bpd475Xo1Pz8U8zDAyJiEpAo