A viszontagságos idő ellenére együtt búcsúztatta 120 elszánt magyar hazafi az óévet

/ Ábrahám Dolli Csilla /
abraham.dolli.csilla képe
Az év utolsó napján szakadatlanul esett a hó Vancouverben, amely szinte teljesen megbénította a közlekedést a városban. A viszontagságos időjárás és a járhatatlan utak ellenére – hiszen itt városon belül is óriási távolságok vannak – 120 elszánt magyar mégis összegyűlt a csodálatosan feldíszített Magyar Házban, hogy honfitársaikkal együtt búcsúztassák az óévet. A szilveszteri mulatság annyira jól sikerült, hogy mindannyian azt mondták: nem bánták meg, hogy vállalkoztak a veszélyes autózásra e felejthetetlen élményért.
szilvszilvszilvszilv

Ünnepi pompában csillogott a vancouveri Magyar Ház. Az estélyi ruhába öltözött hölgyek és a szmokingot viselő urak is úgy érezhették magukat, mintha egy elegáns bálterembe léptek volna be. Már az ajtóban – stílusosan – pezsgővel kínálták az érkezőket, akik ezen az estén tényleg olyan színvonalas kiszolgálást kaptak, mint az igazi VIP vendégek. A szervező – amellett, hogy a legkisebb részletekre is különös gonddal odafigyeltek – Ábrahám Tibor felesége, Ilona mindenkit udvariasan odakísért a szépen megterített asztalokhoz, hiszen ezúttal személyre szóló ültető kártyák jelezték, kinek hol van az ülőhelye. A roskadásig megtelt svédasztal csak úgy csalogatta a vendégeket. A szakácsok egy egész malacot megsütöttek a jeles alkalomra, de természetesen csirke, sertés, halétel és különböző ízletes köretek, saláták és sütemények is voltak a kínálatban. Ahogy szokás: éjfélkor még a lencselevest is felszolgáltak. (Mint köztudott: a hagyomány szerint, az újesztendőben csak az bővelkedhet szerencsében és gazdagságban, aki az év első napján elsőként lencselevest eszik, mert csak akkor lesz az év minden napján „hasas a pénztárcája”.)

Az est legmeghatóbb pillanata kétségtelenül az volt, amikor éjfélkor felcsendült a magyar himnusz, és együtt énekelt mind a 120 magyar a teremben. Természetesen Valkó Ferenc, a Magyar Ház elnöke is bekapcsolódott az ünneplésbe és elégedettségét fejezte ki a szervezőknek az est végén. Ábrahám Tiborral, a Magyar Diaszpóra Tanács kanadai társelnökével beszélgettünk a rendezvény sikeréről, hiszen az ő kezdeményezésének köszönhetjük, hogy egyáltalán létrejöhetett ez a színvonalas óévbúcsúztató. Ha az utolsó pillanatban nem határozza el, hogy időt és fáradságot nem sajnálva, kezébe veszi az irányítást, akkor a magyarok nem ünnepelhettek volna együtt.

„Nagyon fontosnak tartottam, hogy létrejöhessen ez az este, hiszen számomra is felemelő érzés, hogy mi, magyarok az év utolsó napján, távol az anyaországtól, együtt legyünk békében, szeretetben és egyetértésben” – kezdte Ábrahám Tibor, aki a vancouveri Magyar Ház ügyvezető igazgatója is egy személyben. „Ezúton is szeretném megköszönni minden segítőmnek az áldozatos munkáját, hiszen nélkülük nem lett volna ilyen sikeres ez az este. Köszönöm a Pozsár házaspárnak az ínycsiklandó ételeket, Csóti Ferencnek pedig azt, hogy ezúttal is megtalálta a tökéletes egyensúlyt és profi módon kedvére tett mind a fiatalabb, mind az idősebb korosztály zenei ízlésének – így szinte mindig tele volt a táncparkett. Ismét remek munkát végzett Szakály Judit, a Kanadai Magyar Nők BC elnökének dekorációs csapata, akik nemcsak magukat és a szívüket, hanem az egész Magyar Házat ünneplőbe öltöztették ezen a szép téli estén. Köszönöm Páll Brigitta pénztárosnak és Ábrahám Dolli KCSP ösztöndíjasnak, hogy egész éjszaka segítettek nekem a bárban kiszolgálni a vendégeket. Engedjék meg, hogy ezúton is sikeres, boldog új esztendőt kívánjak minden magyarnak, bárhol is éljen a Földön!”