Vajon egy ifjúsági filmklub elindítása mire ösztönözhet?

/ Maronics Ilona Anna /
maronics.ilona.anna képe
Bár nem az egyházközség kérte tőlem, de úgy gondoltam, hogy fontos lenne a müncheni és München környéki keresztény fiatalokat megszólítani. Úgy gondolom, hogy egy fiatal keresztény közösség mindig fontos, sőt az egyik legfontosabb egy egyházközség számára. A fiatalok azok, akik a közösség motorjai lehetnek lendületükkel, hiszen számukra a lelkesítő együttlét az, amiből táplálkoznak.

Az eddigi missziós programok alapján arra a következtetésre jutottam, hogy nem létezik olyan csoport, ami a fiatalokra – itt a 18-45 éves korosztályra gondolok – van specializálva. Egy ifjúsági énekkar van, de ott a fő tevékenység az ének és nem a konkrét egymásra figyelés, illetve a cserkészet, ami az ifjúság neveléséről szól. Szerettem volna egy olyat megálmodni, ami befogadó, közvetlen, átjárható, de mégis vonzó. Ami rendszeres és mindig egy téma köré csoportosul.

Jómagam is járok egy budapesti keresztény ifjúsági közösségbe, ahol mindig nagyon jól érzem magam és tudom, hogy számíthatok a társaimra, akik szintén rendszeresen oda járnak, a közösség oszlopos tagjai. Szeretném, hogy egy ilyen újra megvalósuljon a müncheni magyar ifjúságért, hiszen elmondások alapján korábban létezett. Ezért gondoltam arra, hogy egy filmklubot fogok elindítani. Ezt meg is beszéltem plébános atyával és a mentorommal. Ők ugyancsak egyetértettek abban, hogy valóban nincs kifejezetten az ifjúságnak való program. Persze először kételkedtek, mert lehet, hogy dugába dől a tervem, de ennek ellenére elszánt voltam és ki is tűztük az időpontokat. Minden hónapban egy-egy pénteken lesz megrendezve a filmklub.

Az elsőt január 27-én tartottam. Bár csak kétszer voltam a vasárnapi magyar misén, ahol hírdettem a filmklubot, valamint egy közösségi oldalon. Végül nyolcan jöttek el az első alkalommal. Nem mondom, hogy ez nagy számú közönség, de mégis, nyolc ember, akik ebből a másfél milliós városból erre áldozzák a péntek estéjüket egy parányi hirdetés után – ez már nagy szó. Van kereslet rá. Amiket kiválasztok keresztény témájú és magyarul beszélő filmek lesznek. Ehhez felteszek 2 kérdést, amin a film alatt gondolkodni kell. A végén 45 percet arra szánok, hogy először egymásnak bemutatkozzunk, majd két körben megbeszéljük a kérdéseket is. Ezek mélyebb és intimebb dolgok, ezért megkérem a résztvevőket, hogy erre a fél órára ne menjenek ki, hallgassuk meg egymást, ezzel is megteremtünk egy olyan atmoszférát, amiiben mindenkire van idő figyelni.

Amikor a plébános atya megtudta, hogy sikeres volt a filmklub, nagyon örült neki. Én ekkor vettem a bátorságot és megkérdeztem: létre hozhatunk-e egy saját profilt a közösségi oldalon a misszió számára, ahonnan könnyen elérjük a münchenben élő fiatalságot. Áldását adta. Így azóta létezik Müncheni Magyar Katolikus Egyházközség - Misszió.