Újra német és magyar mint idegen nyelv órák Nürnbergben

Folytatódnak a nyelvi képzések

/ Juhász Gergely /
juhasz.gergely képe
A Nürnbergi Magyar Kultúregyesület 2018 októberében elindított nyelvtanfolyamai 2019 februárjától folytatódnak.
Újra német és magyar mint idegen nyelv órák NürnbergbenÚjra német és magyar mint idegen nyelv órák NürnbergbenÚjra német és magyar mint idegen nyelv órák NürnbergbenÚjra német és magyar mint idegen nyelv órák Nürnbergben

Amikor a Nürnbergi Magyar Kultúregyesületben a 2018 szeptember-októberi igényfelmérések után körvonalazódott egy külföldieknek szóló magyar mint idegen nyelv és egy magyaroknak szóló német tanfolyam víziója, a kurzusok megtervezésekor optimisták voltunk, és úgy számoltunk, hogy a 9 hónapnyi ösztöndíjas időszakba beleférne akár két turnus is mindkét tanfolyamból – feltéve, ha a kezdeményezés sikeres és van igény az első turnusok folytatására. Az elmúlt hónapokban kíváncsian figyeltem a csoportjaim tanuláshoz való hozzáállásának alakulását, és természetesen igyekeztem mindent megtenni azért, hogy tartósan fenntartsam az érdeklődésüket az elsajátítani kívánt nyelv iránt. Az ember általában érzi, hogy jó munkát végzett-e, de mégis nagyon vártam, hogy az első félév lezárása után megtudjam, hogyan értékelik tanítványaim az első közös félévet. Ha elbukok, a felelősség kizárólag az enyém, hiszen én vagyok a tanár. Viszont ha a tanulók elégedettek, azzal mindenki nyer: nyernek a német társadalomban boldogulni kívánó magyar tanítványok, nyernek a nyelvünkkel és kultúránkkal ismerkedő németek, és nyer az egyesület is, hiszen a kezdeményezés összhangban áll annak régi törekvésével. Azzal a törekvéssel, hogy ne csak saját gyökereink ápolásáért és a helyi magyar közösség összetartásáért, kulturális gyarapodásáért fáradozzunk, hanem törekedjünk és kínáljunk lehetőségeket arra is, hogy a többségi társadalom megismerjen minket, magyarokat.

Visszajelzések a németes csoportból

A németül tanuló magyar tanítványaim nem fukarkodtak a visszajelzésekkel, és bár számos egyéb ösztöndíjas tevékenységben sikerült komoly eredményeket elérni, ha csak ezeket a sorokat olvasom, már ennyiért is megérte volna jelentkezni a programba.

 • „Számomra ez a tanfolyam nagyon sokat jelent. Állami kurzusra nem is mertem jelentkezni. Itt a kedves fiatalember, aki tanít bennünket, óriási tudása mellett, nagy türelemmel foglalkozik velünk. Nagyon jól érzem magam az órákon, a következő órákra is szívesen fogok járni”.
 • „Jónak találom ezt a kurzust, nyelvtanból nagyon fontos segítségeket kaptam! Ami tetszik a kurzusban, csapatként tanulunk! Játszva! Nekem mint kint élő magyar[nak] nagyon fontos, hogy helyesen tudjak beszélni! Nagy örömmel tölt el, hogy indult ez az iskola. Köszönöm!”
 • „Szerintem jó kezdeményezés a nyelvtanfolyam, főleg számomra, aki teljesen kezdőként ismerkedik a német nyelvvel. Könnyebb magyarul tisztázni az elején felmerülő kérdéseket. A heti 1 alkalom nem sok, de jó alapot ad a német nyelv elsajátítására. Köszönjük a lehetőséget.”
 • „Szimpatikus tanár. Érthetően, jól magyarázza el a feladatokat, nyelvtant… [Ami] külön élmény számomra, a jó hangulatú órák.”
 • „Nekem személy szerint nagy segítség volt az alap német nyelvtudásom gyarapításában, vagy az eddig tudottak helyesbítésében. Az órák családias környezetben telnek, én szeretek ide eljönni hétről hétre, ha késő esti órákban van is. Amit kevésbé vagy inkább picit hátránynak tartok, az a lassú haladás óráról órára. Viszont az ismétlésnek én is híve vagyok. És nem kevésbé hozzátéve, a tanár úr türelmét irigylem. Köszönöm a lehetőséget, hogy itt tanulhatok.”
 • „Nagyon örülök, hogy részt vehetek a német órákon. Igazából most jöttem rá, hogy nem is tudok szinte semmit. :D Amióta járok órákra, megszerettem a németet, persze ezt a tanárnak köszönhetem, mivel nagyon lelkesen tanít minket, türelmes, nyugodt hozzánk. Nagyon jól elmagyaráz mindent, ha kell, 1000-szer is. :))) Nagyon szimpatikus”.

Visszajelzések a magyaros csoportból

A németek tömörebb, de hasonlóan pozitív visszajelzésekkel örvendeztettek meg (fordítások tőlem):

 • Kedves, barátságos és laza óravezetés
 • Örömet szerez
 • A tempó jól illeszkedik a csoport tanulási előmeneteléhez
 • Nagyon barátságos, érthetően magyaráz, folytatni fogom.
 • Nagyon barátságos, jól magyaráz, nagyon igyekszik azért, hogy megtanuljak magyarul.
 • Nagyon változatos volt. Soha nem unalmas. Érthetően magyaráz. Megfelelő tempó. Mindig jókedvű oktató. Szeretnék csatlakozni a következő tanfolyamhoz is. Nagyon elégedett vagyok!

Bár néhány tanuló különböző okok miatt sajnos nem tudta folytatni a tanfolyamot, csatlakoztak hozzánk újak is, ugyanis a tanfolyamoknak otthont adó Loni-Übler-Haus vezetősége jóvoltából bekerültünk a nürnbergi Kultur&Freizeit nyomtatott és online magazin aktuális programkínálatába (a reklámért a német kollégáknak ezúton is köszönet jár), így megtaláltak minket olyanok is, akik nem vegyes házasság miatt, hanem más érintettség révén szeretnének magyarul tanulni.

Az első félév lezárása után nem is volt kérdés, mi a teendő. Az optimista forgatókönyv valósággá vált, és a tervezettnél ugyan két héttel később, de február 12-én végre folytatódtak a tanfolyamok. Az első órát házi süteményekkel és egy kis ismerkedős nyitó bulival kezdtük, de azért – ezúttal csak mértékkel – jutott idő egy-két németes és magyaros kérdés megbeszélésére is. A tanfolyamok egészen az ösztöndíjas kiküldetésem legvégéig, 2019. május 28-ig tartanak, a megszokott időben és helyszínen: kedd esténként a Loni-Übler-Hausban.

Nagy örömömre szolgál, hogy a hétvégi magyar iskola mellett felnőttek oktatásával is hozzájárulhatok a nürnbergi magyar szervezetek munkájához, és a továbbiakban is igyekszem meghálálni a belém vetett bizalmat.