Újévi gyermekfoglalkozás és gyakorló hétvége a "Vadrózsákkal"

"Újesztendő, lyukas kendő"

/ Csókási Imre /
csokasi.imre képe
2020. január 26-án vasárnap a Vadrózsa Magyar Néptáncegyüttes közössége gyermekfoglalkozásra várta a Hagen vonzáskörzetében élő magyar családokat. Számukra programokkal teli hétvégi gyermekfoglalkozást kínált.
karikázólánytáncbemelegítésgyermekfoglalkozás

A gyermekfoglalkozás részeként tanultunk a gyermekekkel újévköszöntőt, majd a népi játékok széles tárházából merítve a gyerekekkel kiszámolókat, kiolvasókat, párválasztó játékokat és sportszerű népi játékokat is elsajátítottunk. Majd Foltin Jolán: Dél-alföldi játékok és táncok című koreográfiáját kezdtük el tanulni a hétvégén megjelent lányokkal és fiúkkal. Rövid szusszanó után néptáncra váltottunk, páros ugróssal és motívumfűzéssel foglalkoztunk.

Megemlékeztünk a magyar kultúra napjáról... Mint tudjuk, január 22-én tisztázta le Kölcsey Ferenc a Himnusz szövegét. "Kultúrát nem lehet örökölni, az elődök kultúrája egykettőre elpárolog ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának."

A gyermekfoglalkozáson fogadtuk a Vadrózsa Néptánccsoportnál már korábban megjelent hageni német családot, amely karitatív tevékenységet folytat. Egy afrikai árvaház és iskola felépítéséért fáradoznak. Megkeresték a csoportot, hogy készítsünk karácsonyfadíszeket és a díszek eladásából befolyt összeggel támogassuk a tevékenységüket. Örömmel vállaltuk a felkérést és adtuk át részükre a díszek eladásából befolyt összeget.

Mivel január 6. vízkereszt napja, ettől a naptól indul a farsangi időszak, a felnőttek segítségével farsangi álarcokat készíthettek maguknak a gyerekek. A Vadrózsa Néptánccsoport részére a gyakorló próba 14 órakor kezdődött és 18 órakor ért véget. Ebben  a négy órában sóvidéki táncokkal ismerkedtünk és a meglévő koreográfia szólamait gyakoroltuk párcserékkel, illetve a táncstílus elsajátítására helyeztük a hangsúlyt.

Aki január 26-án ellátogatott hozzánk a Szent József Közösségi Házban megtartott gyermek foglalkozásra majd a gyakorló táncpróbánkra, egy tartalmas hétvégi családi programon vehetett részt.