"Úgy élj, hogy te legyél virágnak virága" - A svédországi jönköpingi magyarok

/ Ferencz Orsolya /
ferencz.orsolya képe
Svédországból jelentkezem, Jönköping városból. Jönköping a 84.423 lakosával Svédország 9-ik legnagyobb városa. Fogadószervezetem a Svédországi Magyarok Országos Szövetsége (SMOSZ). Elnöke Bihari Szabolcs. Mentorom Tompa Réka Orsolya, a Klub Hungária Magyar Egyesület elnöke.
Jönköping - Vattern tóJönköping - Vattern tóJönköping - Vattern tóJönköpingi Kemping

A Svédországi Magyarok Országos Szövetsége mögött 4 sikeres évtized áll, hiszen 2014-ben ünnepelte fennállásának 40. évfordulóját. 35 tagegyesülete közel 4.000 fizető tagot számlál. A SMOSZ tevékenységének célja, életben tartani a tagok magyarságtudatát, ápolni a magyar nyelvet, kultúrát és hagyományokat, egy kulturális hidat teremteni a svédországi és Kárpát-medencei magyarság között. Figyelembe véve a svédországi magyarság közös érdekeit, jó kapcsolatot tart fenn mind a svéd, mind a magyar társadalommal és hivatalos szervekkel, s ezzel is segíteni a bevándorlók beilleszkedését a svéd társadalomba. Bihari Szabolcs elnök úr korábbi interjújából idézve: "Sok-sok lelkes svédországi magyar barátunk munkájának köszönhető az a büszke érzés, amely ma mindannyiunk lelkét eltölti. Hiszen részt vállalva és beilleszkedve egy Magyarországtól távoli nép dolgos életébe, minden jel arra mutat: Svédországban is fordítunk időt, energiát anyanyelvünk ápolására, és híven őrizzük kulturális értékeinket."

2016. augusztusában Külhoni Magyarságért Díjat kapott a Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége (Svédország), aminek alelnöke Bihari Szabolcs.

A SMOSZ tulajdonában két ingatlan van: a stockholmi Magyar Ház és 2013 márciusa óta a Svédországi Ifjúsági Központ (Hälleberga). A Stockholmban élő magyarság bástyája: több mint tíz egyesület tartja itt kisebb-nagyobb rendszerességgel tevékenységét, s ez egyben a SMOSZ székhelye is. A SMOSZ-nak minden olyan svédországi városban van tagegyesülete, ahol számottevő magyar él. Az általuk évente szervezett rendezvények száma 1200-1300. A jeles nemzeti ünnepekre, színházi előadásokra és a közkedvelt Mikulás ünnepségre, gyerekműsorra hív előadókat az országos szövetség. Becslések szerint 250 magyar családra tehető a jönköpingi magyarság száma, ahol találkozik már 3 magyar generáció. Hiszen megtaláljuk az 56-os menekülteket, majd a forradalom, a háború elöl menekült elcsatolt magyar területek magyarságát és a közel 5-10 éve és napjainkban is jövő magyar fiatalokat, akik a jobb élet reményében kezdik itt új életüket.

Jönköpingben működik a "Hungária" Egyesület, melynek elnöke Tompa Orsolya. Az egyesület évek óta tart gyerekfoglalkozásokat, és rendszeresen megtartja a Katalin bált és Mikulás ünnepséget. Az egyesület fontosnak tartja a magyar kultúra ápolását, a közösség erejét.  Komoly küzdelemmel szeretne tenni a jönköpingi magyarság újbóli összetartozásáért, felélénkítéséért.  

Meg kell említenem a szintén jönköpingi Őrszavak Anyanyelvápoló Egyesület sikeres tevékenységét is, (elnöke Tompa Anna) akik 2014-ben vehették át a Külhoni Magyarságért Díjat a magyar Országházban rendezett ünnepségen. A Kékvirág Anyanyelvi Tábor  alapítója Tompa Anna. 2016-ban a 20. tábort tartották nagy sikerrel, ahová a világ minden tájáról várnak fiatalokat, hogy az anyanyelvet őrizhessék, átadhassák, gyakorolhassák egy magyar környezetben.

A jöttömmel arra vagyok hivatott, hogy támogassam a helyi egyesületek ezen törekvéseit. Szeretném, ha a jönköpingi magyarok aktívan részt vennének a szervezetek által szervezett tevékenységeken, amelyeken a jövőben én is aktívan részt veszek.