Trianoni megemlékezés Adelaide-ben

/ Varga Ramóna /
varga.ramona képe
Júniusra lassan hozzászoktunk, hogy nem tarthatunk rendezvényeket, így nem volt meglepő, hogy a megemlékezést is más módon kellett megoldanunk.
megemlékezésNorwoodCimbora füzet

A korlátozások miatt maximum tíz fő tartózkodhatott egy helyszínen, ezért a Norwoodi Magyar Ház előtt május 31-én egy kisebb megemlékezést szervezett a közösség. A rendezvényt Dobozy István, a Magyar Harcosok Bajtársi Közösségének Központi Vezetője nyitotta meg, majd következett Czár László szavalata, aki az Adelaide Magyar Közösségi rádiót képviselte. Szabó Attila, a Dél-Ausztráliai Magyar Egyesületek Szövetségének elnöke beszéde után Hubbard Zsuzsa énekelt, a Kaláris Néptáncsoport képviseletében. Én a háttérmunkában segítettem, a megemlékezés felvételét készítettem el, ami megtekinthető az Adelaidei Magyar Közösségi Rádió YouTube csatornáján. Így azok is megnézhetik, akik személyesen nem tudtak részt venni az eseményen.

A gyerekekkel júniusban csak online találkozhattunk a Cimbora Iskolában. A heti Cimbora füzetük szintén a megemlékezésről szólt, amelyhez a magyarországi ünnepi előadásról is csatoltam videót.

Az egyetlen kicsit személyesebb megemlékezésre a református istentiszteleten került sor – a templomokban megengedték, hogy összegyűljenek a közösségek tagjai. Az istentisztelet végén Nagy-Magyarország térképének határvonalára a megjelentek mécseseket helyeztek el, ezzel emlékezve a 100 évvel ezelőtt történt eseményre.

A lezárások miatt ez az ünnepség is, mint minden egyéb közösségi tevékenység nagyrészt az éteren keresztül folyt. A népszerű közösségi oldalakon keresztül próbáltunk mindenkihez elérni, hogy bár külön-külön, de mégis együtt emlékezzünk.