Tavaszi ÉLŐadássorozat a Magyar Iskola Sydney-ben

/ Varjaskéri Henriett /
varjaskeri.henriett képe
Sydney-ben a hétvégi magyar iskolában maradt az online a tanítás, – ennek ellenére aktív élet folyik itt.
MesepedagógiaMesepedagógiaKiút a karanténbólMesepedagógia

Nem csak tanítunk, hanem folyamatosan tanulunk is. Köszönhetjük ezt a Magyar Iskola Sydney által szervezett tavaszi előadássorozatnak, melynek keretében két magyarországi szakember továbbképzésén vehettünk részt. Igaz, csak online, de ennek ellenére nagyon közvetlen hangulatú, hasznos alkalmak voltak ezek nemcsak a tanárok, hanem a szülők számára is. Mivel ezek az előadások nyilvánosan kerültek meghirdetésre, így nemcsak az iskolában tanító tanárok és az itt tanuló gyerekek szülei vehettek részt rajtuk, hanem más városokból is csatlakozhattak. Voltak, akik Melbourne-ből, Brisbane-ből, Perth-ből, mások  az USA-ból hallgatták az előadókat. Természetesen az Ausztrál Magyar Pedagógiai Szövetség is a résztvevők között volt.

Az első előadásra augusztus 29-én került sor. Az előadást Reményi Tamás tartotta Magyarországról, aki 2 évvel ezelőtt a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasaként töltött el itt 6 hónapot. Akkor is tartott előadásokat, így a hallgatók közül többen ismerték, tudták, hogy hasznos tudás birtokában van. Sokakat régi, jó ismerősként köszöntött, ami jót tett az előadás hangulatának. Tamás gyógypedagógus, egyetemi oktató és terapeuta. Érdekes előadást tartott arról, hogyan viselkednek a gyerekek a karanténhelyzetben, és ebben a nehéz időszakban mi a helyes szülői reakció. Beszélt arról is, hogy ebben a szorongást keltő helyzetben mit tehetünk, hogyan oldhatjuk a kialakult feszültségeket.

Bajzáth Mária mesepedagógus szeptember 12-én volt a Magyar Iskola Sydney vendége. Ezen a szombaton nem volt tanítás az iskolában a megszokott délelőtti órákban, mert az előadás első részében rendhagyó irodalom órán vehettek részt a gyerekek tanáraikkal és szüleikkel együtt. Volt közös éneklés, mondókázás és találós kérdések is. De természetesen Marcsi mesélt is nekünk, amit nemcsak a gyerekek, hanem még mi felnőttek is tátott szájjal hallgattunk. Így saját bőrünkön tapasztalhattuk meg ismét, néhány évtized elmúltával újra, a gyerekként gyakran átélt mesehallgatási transzállapotot.

Az előadás második fele már csak a felnőtteknek szólt. Rengeteg hasznos információt kaptunk arról, milyen hihetetlen fejlesztő hatása van a mesélésnek a gyerekek számára, mikor és mit meséljünk, és megtudtuk azt is, hogy vannak a nagy kamaszoknak szóló népmesék is. Marcsi olyan érdekesen mesélt, mi pedig olyan élvezettel hallgattuk az előadását, hogy a tervezett időnél sokkal hosszabbra nyúlt az előadás. Egy igazán mesés délután volt ez.

Hatalmas köszönet az előadóknak és a szervezőknek ezekért a tartalmas és hasznos előadásokért. Reméljük, lesz folytatás!