Szüreti mulatság Nürnbergben

„Érik a szőlő”

/ Tóth-Pál Zoltán /
toth.pal.zoltan képe
Október 14-én ragyogó napsütésben majd százan látogatták a Nürnbergi Magyar Gyermekcsoport önkénteseinek szervezésében, a Nürnbergi Magyar Kultúregyesület támogatásával, a Cserkészek és Magyar Iskolások szülőinek segítségével megrendezett szüreti programot.
Kezdődik az előadás.Előálltak a szereplők.A seregélyek tánca.Szőlődarálás

A rossz idő, vagy az ilyen ragyogó napsütés mindig aggodalommal tölti el a szervezőket, lesznek-e érdeklődők a programra. Örömmel jelenthetem: lettek. Már csurgott a must a présből, mikor első vendégeink megérkeztek, hogy szüreti előadásom végén, a táncház után szomjunkat olthassuk.

Bolhapiac, kirakodóvásár és sütemények, valamint kézműves programok várták az érdeklődőket. Szorgos kezek készítették a szőlőfürtöket, könyvjelzőket, s színezték az őszi kifestőket. Kereplők kelepeltek, csergett a karikás ostor, s megkezdődött az előadás. Kicsiny kompániámmal, Zombori Anikóval és Kiss Balázzsal, tamburámat pengetve, tánclépésben, énekszóval vonultunk a terembe, hogy előadjuk Benedek Elek „Krisztus urunk muzsikája” című meséjét. A teremben pengett a citera tanítványom Vörösné Fail Bernadett keze alatt, s brummogott a nagybőgő Győre Gábor vonójától. Miután bemutattuk az általunk körözött szőlőpusztító madarat, a seregélyt, tanultunk egy dalt, s a közönségből választott szereplőkkel eljátszottuk történetünket mindenki nagy derültségére. Végül a seregélyekkel táncoltunk egyet tekerőmuzsikámra, hogy jobban essen a must.

Eljött a munka ideje. A gyermekek maguk darálták a szőlőt, s préselték a mustot, így ismerkedve a szüreti munkákkal, eszközökkel. Hogy minden feles energiát kellőképpen levezessünk, pörgettem magam körül a kötelet serényen, min nagyon ügyesen ugráltak a gyerekek, egymással vetélkedve. Aznap is megszolgáltuk pihenőnket, köszönjük a szülői segítőkezeket.

Deli Csanád Kőrösi Csoma Sándor Programos társam, aki Hannoverből jött nekem segíteni a hétvégi események rögzítésében így nyilatkozott: Nagyon izgalmas volt látni, hogy egy másik településen, Hannovertől több mint 400 kilométerre, milyen eseményeket szervez a magyar közösség. A szüret előtt könyvbemutatón, vasárnap misén, hétfőn pedig baba-mama klubon volt lehetőségem részt venni, és láttam, hogy mennyire pezsgő élet folyik Nürnbergben. A szüreti találkozó különösen szép alkalom volt a találkozásra, nemcsak a gyerekek – akik a bolhapiaccal, kézműves foglalkozásokkal, táncházzal és játékokkal foglalhatták el magukat  , de a felnőttek számára is. A finom must, a zene, a tánc, a sütemények és programok sokasága valóban varázslatos volt azok számára, akik a szép őszi időben ellátogattak ide.

Csanádban egy lelkes, kreatív, fiatalembert ismertem meg, aki igazán nagy segítségemre volt ezen a mozgalmas hétvégén, remélem még lesz alkalmunk együtt dolgozni. 

A Csanád által készített képgalériát, az alábbi linken lehet elérni: https://www.korosiprogram.hu/galeria/kepek/szureti-mulatsag-nurnbergben

Köszönöm továbbá Harmati Dominikának is a szép fotókat.