Szokásostól a szokatlan felé

Márciusi napok Berlinben

/ Hudáky Katinka Ágnes /
hudaky.katinka.agnes képe
A március még Berlinben is a megszokott módon indult. Az első két hétben még megtarthattuk heti három napon a magyar óvodát.
Hóvirágos kézműveskedés az ovibanAz ügyes hamburgi szavalókA hamburgi bocs őrsMazsola levele

Berlinben három magyar ovis csoport működik, csoportonként 10 gyerekkel. A gyerkőcök heti egy teljes napot (reggel 8-tól délután 4-ig) a magyar oviban töltenek, a többi négy napon pedig német óvodába járnak. Március első két hetében élveztük a tavaszi jó időt, sokat játszottunk az udvaron, megcsodáltuk a nyíló virágokat, figyeltük a fákon ugráló mókusokat. Hóvirágokat hajtogattunk, tavaszi dalokat tanultunk, közösen virágoskertet festettünk. Úgy búcsúztunk el, hogy még nem tudtuk, a következő héten már nem találkozhatunk.

Március 7-én nyílt napot tartottunk a magyar iskolában. Berlinben két helyszínen működik magyar iskola 5 és fél csoporttal. (Azért fél, mert az egyik csoport a 4 órás foglalkozás második felében van csak külön bontva.) 6-13 éves gyerekek járnak az előkészítő, alapozó, középhaladó és haladó csoportjainkba. Sok lelkes érdeklődő érkezett a nyílt napra, többen például a ballagó ovisok közül, akik a jövő tanévben csatlakozni szeretnének.

Március második hetének közepén érkezett a hír, hogy a berlini cserkészek által szervezett V. Aranyalma szavalóversenyt, amire a gyerekek már hetek óta szorgalmasan készültek, a koronavírus járvány terjedése miatt nem tudjuk az eredeti tervek szerint megtartani. Nagy szomorúság volt ez az egész csapatnak. A szülőket arra kértük, hogy videó formában küldjék el a szavalatokat, amiket terveink szerint Deli Csanád, a Médiasulit vezető ösztöndíjas segítségével fogunk összeszerkeszteni és megoszthatóvá tenni.

Március 13-án, pénteken bejelentették, hogy Berlinben is bezárják az óvodákat és az iskolákat, így nagy bánatunkra a berlini magyar ovit és iskolát is be kellett zárnunk, és a cserkészcsapat összejöveteleit is le kellett mondanunk.

Március 14-én rendeztük volna meg a szavalóversenyt, amire a hamburgi cserkészcsapatból is sok lelkes jelentkező volt. A lemondott esemény ellenére a hamburgiak ellátogattak Berlinbe a hétvégére és nagyon jól érezték magukat. Én is csatlakoztam hozzájuk a szombat délutáni programra. Meghallgathattam néhány gyönyörűen megtanult verset, majd pedig városnéző sétára indultunk. A közeli parkban rögtönzött akadályversenyt tartottunk és ellátogattunk a berlini fal egyik emlékművéhez. A sétából visszaérve a berlini csapat nevében kiosztottam a megérdemelt okleveleket a bátor versmondóknak.

Ez volt az utolsó program, amit megtarthattunk, azóta én is távmunkában dolgozom. A cserkészeknél az őrsvezetők szintén online tartanak őrsgyűléseket. Az iskolában is kezd beindulni a távoktatás, a gyerekeknek feladatokat küldünk, illetve jövő szombaton tartjuk az első online órákat. Az ovisoknak szintén szervezünk online találkozót, hiszen velük is fontos a kapcsolat fenntartása, ezen felül kis leveleket is kapnak ovis barátunktól, Mazsolától.

A Facebookon naponta megosztunk ötleteket a szülőkkel, hogyan folytathatják otthon is a magyartanulást mesékkel, játékokkal és különböző feladatokkal. Természetesen én sem unatkozom itthon, a lemondott programok helyett van időm például a Regös Cserkész Kézikönyv digitalizálására és az egyesület honlapjának aktualizálására.

Március 30-án este Skype-konferenciát szervezett a Németországi Magyar Szervezetek Szövetsége (BUOD) a KCSP-ösztöndíjasoknak és mentoraiknak. Hasznos volt meghallgatni, hogy a többi németországi szervezet hogyan birkózik meg a kialakult új helyzettel és megosztani egymással az ötleteinket és a bevált módszereket. A legtöbb iskola, cserkészcsapat és a többi szervezet is lelkesen folytatja tovább a munkát az online térben.