Szent László-megemlékezések Brüsszelben

/ Pál Zsuzsánna /
pal.zsuzsanna képe
Két ízben emlékeztünk meg lovagkirályunkról a belga fővárosban: míg az ötödik osztályosok egy interaktív történelemórán gyarapíthatták tudásukat, az idősebb generáció ünnepélyes keretek közt hajthatott főt Szent László előtt.
Interaktív_óra1Interaktív_óra2Interaktív_óra3Interaktív_óra4

A brüsszeli Európai Iskola ötödikesei a Szent László emlékév alkalmából interaktív történelemórán vehettek részt, amelyet tanárnőjük, Tóthné Mischl Eszter támogatásával és együttműködésével állítottam össze és vezettem le. A 90 perces foglalkozást igyekeztem úgy felépíteni, hogy a gyerekek játékos és interaktív módon tanulhassanak a lovagkirályról. Az elméleti, történelmi részeket izgalmas csoportmunkákkal fűszereztem, így például a gyerekek igazi művészettörténeti munka révén maguk rekonstruálhatták a leányrablás történetét a falfreskó-részletek sorba állításával és interpretálásával. A módszeremnek nagy sikere volt, hisz a 90 perc hihetetlen gyorsan suhant el, a gyerekek pedig nagyon együttműködően és kreatívan kapcsolódtak be a feladatokba. Az órát egy drámafoglalkozással zártam, amely során a csapatok a foglalkozás alatt megismert Szent László legendákat pantomim segítségével adhatták elő társaiknak. Hatalmas lelkesedéssel bújtak bele Szent László, vagy akár a kun harcosok szerepébe, és láthatóan elvarázsolta őket a lovagkirály személyisége valamint a kor szellemisége. Nyilvánvalóvá vált, hogy a szuperhősök korában ilyen példaképekre, a saját hőseinkre is szükségük van, ezért kell emléküket időről időre felelevenítenünk és a mai generációk számára aktuálissá, átélhetővé varázsolnunk.

A gyerekek lelkesedésén felbuzdulva az idősebb generáció számára is készülni szerettem volna valamivel. Lelkes támogatóra találtam Kállayné Dáné Zita, a Magyar Ház ügyvezető igazgatójának személyében, akinek segítségével ünnepélyes megemlékezést szervezhettem Magyar Ház pompás dísztermében. A szép számban összegyűlt közönség változatos módon frissíthette fel tudását és emlékezhetett meg lovagkirályunkról. Havas István atya, a katolikus misszió elnöke bevezetőként személyes reflexióit osztotta meg a közönséggel Szent Lászlóról, majd izgalmas összeállítást tekinthettünk meg a lovagkirályról, amelyet a Duna Televízió Hagyaték című műsora állított össze. A rövidfilm szépen összefoglalta, amit Szent Lászlóról és máig fennmaradt emlékezetéről tudni érdemes. A vetítést követően a közönség soraiból többen is felszólaltak, mert mint kiderült, szinte mindenkinek van Szent Lászlóhoz fűződő személyes élménye, kapcsolata. Öröm volt megtapasztalni, hogy szent királyunk öröksége és emlékezete máig megmozgatja az emberek fantáziáját. A programot Szentes Anna archaikus és gregoriánus Szent László énekei színesítették és foglalták gyönyörű keretbe.