Pedagógiai nap és cserkész portya Hamburgban

/ Mártonffy Réka Julianna /
martonffy.reka.julia képe
Január utolsó hétvégéje egy rendhagyó pedagógiai nappal kezdődött a Hamburgi Magyar Iskolában.
Dr Bárdi Árpád előadásaECL tesztírás

Az "Otthon-pedagógia külföldön" nevet viselő alkalmunk a közös kezdés után Bárdiné Székely Zsuzsanna gyógypedagógus és nevelési tanácsadó előadásával folytatódott, amely a gyerekek otthoni foglalkoztatását, képességeik hatékony kibontakoztatását és a külföldi környezet béli nevelkedés speciális kihívásait járta körbe. Mindeközben Dr. Bárdi Árpád a KRE Tanítóképző Főiskolai Kar Pedagógiai Intézetének docense tartott mintaórát a HMI oktatói számára. A gyerekeknek egy különleges földrajz órában lehetett részük, amelyen megismerkedtek Magyarország folyóival, tájaival, illetve a környező országok elhelyezkedéseiről is kaptak egy tisztább képet. A mintaórát követően a tanítás zavartalanul folyt tovább. A legnagyobb iskolás csoporttal szeretnénk felkészülni a magyar nyelvvizsgára, így az íráskészség feladatait gyakoroltuk az órán. Még ebéd előtt sor került a tanúsítványosztó szülői értekezletre, ahol a gyerekek megkapták a féléves iskolai "bizonyítványukat".

A közös ebédet követően a cserkészek útnak indultak felfedezni Hamburg városát, az oktatók, szülők, érdeklődők pedig Dr. Bárdi Árpád pedagógiai és módszertani továbbképzésén vehettek részt a délután folyamán, amely egy közös eszmecserével zárult.

A cserkész portyába jómagam az este folyamán csatlakoztam be, miután a fent említett továbbképzésen részt vettem. A zászlófelvonás után a gyerekek elkezdték felállítani a sátrakat. Habár fedett helyen voltunk, mégis nagy élményt nyújtott mindenkinek a sátrazás érzés megléte. Ezek után következett a közös vacsora, majd a tábortűz, ahova az őrsöknek külön-külön számokkal kellett készülniük, amik között közösen énekeltünk, illetve új dalt is tanultunk. A tábortűz után és a takarodó előtt a gyerekeknek be kellett magukat osztani párosával az éjjeli őrségbe, ezután következett a vezetői megbeszélés, a következő napi programegyeztetés. Másnap a reggeli torna és a reggeli után elindultunk a Stadtparkba tervezett akadályversenyre. A Sóvirág, a Hiúz és a Bocs őrs külön-külön indult útnak teljesíteni a négy állomásból álló pályát. Miután mindenki sikeresen teljesített, elindultunk vissza a táborhelyre. A közös ebédkészítést, evést és sátorbontást követően még nem ért véget a nap, a gyerekek őrsökbe szerveződve egy-egy mesét írtak arról, hogy mit is jelent számukra a cserkészet. Ezeket előadva zászlólevonás következett a Himnusz kíséretében, majd mindenki elindult hazafelé.