Palacsintafesztivál Melbourne-ben

/ Horváth Balázs /
horvath.balazs képe
November 19-én palacsintafesztivál volt a Melbourne-i Gyöngyösbokréta néptáncegyüttes szervezésében.
PalacsintafesztiválPalacsintafesztiválPalacsintafesztiválPalacsintafesztivál

A rendezvény a Melbourne-i Magyar Központ udvarán zajlott. Reggel 11-kor volt kapunyitás, de mi már a szervezőkkel reggel 8 órakor a helyszínen voltunk, hogy előkészítsük a kellékeket. Kipakoltuk az asztalokat, berendeztük a büfét. A táncegyüttesből a szülők közül majdnem mindenki hozzájárult a palacsintasütéshez és már a fesztivál előtti napon megsütöttek több tucat palacsintát. Voltak sós palacsinták (például hortobágyi húsos palacsinta), ezeket melegen szolgáltuk fel és voltak édesek, amiket pedig hidegen tálaltunk. Több mint, 15-féle palacsinta volt kapható a fesztiválon. Természetesen helyben is sült palacsinta, illetve lehetett kapni gulyáslevest is. 

Az eseményen volt még tombola, ahol értékes ajándékokat lehetett nyerni, valamint moldvai és györgyfalvi néptáncok oktatása, ezt a táncegyüttes vezetője, Sinka Imre vezényelt le. Tanítványaim egy részével, sárközi dallamokkal szórakoztattuk a részvevőket az egy hegedű, két brácsa és két bőgőből álló rögtönzött zenekarunkkal. A rendezvényen körülbelül 200-an vettek részt, főleg magyarok, de számos ausztrál vendég is volt, akik nagyon különlegesnek és ízletesnek találták mind a gulyáslevest, mind a hortobágyi húsos palacsintát.

A rendezvény délután 5-kor ért véget, de a szervezőkkel még este 7-ig ott voltunk, hogy rendet tegyünk magunk után. Én úgy gondolom, hogy egy eredményes napot tudhattunk magunk mögött, nem hiába volt a több hetes előkészület és tervezgetés. A résztvevők maradandó ízélménnyel térhettek haza.