56’-os élő történelemóra Kitchenerben

Filmforgatás a Kitcheneri Magyar Iskolában

/ Kürti Adrienn /
kurti.adrienn képe
Másodszorra csöngettek be az 1956-os forradalommal foglalkozó különleges élő történelemórára a Kitcheneri Magyar Iskolában.
Fülep Mária és Lajos a Kicheneri Magyar IskolábanA nagyok csoportja tanul a Kitcheneri Magyar IskolábanKérdéseket tesznek fel a szemtanuknak a Kitcheneri Magyar IskolásokForgatás a Kitcheneri Magyar Iskolában

A tavalyi, Kossuth Ház-beli megemlékezésén sorra került kitcheneri és guelphi Magyar Iskolák élő történelemórájának sikerein felbuzdulva idén meg is örökítették az iskolások kérdéseit és az 1956-os eseményeket átéltek beszámolóit. Fülep Marika nénit és Lajos bácsit mindenki szívébe fogadta, akik kedves személyiségükkel minden hallgatóra nagy hatással voltak. Az iskolások számára érthetően és nagyon őszintén mesélték el a velük történteket, ezért könnyű volt megérteni és átélni a sok izgalmat, bánatot, aggódást és örömöt is.

Az idei tervben a beszélgetésen kívül az élő történelemóra megörökítése is szerepelt az utókor számára. A dokumentumfilm készítéséhez Kövessy Zsoltól (Mag TV) kaptunk szakmai segítséget, aki felvette és filmmé szerkesztette az órát. Ezt a majdnem negyedórás filmet az idei kanadai Kossuth Házas 1956-os megemlékezésen vetítették, fontos részét alkotva az ünnepi műsornak. Az iskola törekvéseinek sikereit is jól tükrözi, hogy az Élő történelemórán felvett filmből és az utána készült riportokból az ECHO Tv Híradójába is hosszabb összeállítás készült, képviselve a külföldön élő magyarok megemlékezéseit.

A Mag tévé 3 perces filmösszefoglalója itt látható.