Nyárvégi ünnepeink

Nagyboldogasszony napja és államalapításunk ünnepe

/ Kőszegi Blanka Zoé /
koszegi.blanka.zoe képe
A magyar nép két fontos eseményt ünnepel augusztus hónapban. Az egyik Nagyboldogasszony napja, a másik államalapításunk ünnepe, amire augusztus 20-án emlékezünk.

 

Nagyboldogasszony, vagy Mária mennybevétele a katolikus egyház legnagyobb Mária-ünnepe, melyet augusztus 15-én tartanak. Ez alkalomból egy virtuális keresztútjáráson vettünk részt az Árpád Idősek Otthona lakóival, hasonlóan, mint húsvétkor. Ez azonban egy rendhagyó keresztút volt, mert az állomásokat most Mária szemszögéből jártuk végig; Mária hogyan élhette meg fia szenvedését és halálát, milyen érzések lehettek benne. A keresztutat az aznapi bibliai rész felolvasásával kezdtük, amelynek témája „Szűz Mária látogatása Erzsébetnél” volt, majd egy rövid elmélkedés következett. Ezután került sor a keresztútra, melynek stációit a televízió képernyőjére vetítettük, így követtük Jézus útját a Golgotára. Az imaóra „Boldogasszony anyánk” című egyházi énekkel zárult.

Ez az alkalom különösen fontos volt a lakók számára, mert a vírus miatt nem lehetséges a személyes részvétel a miséken. Az időseknek nagyon hiányzik a lelki feltöltődés, ezzel a programmal igyekeztem ezt az űrt betölteni a számukra.

A magyar nép számára a másik nagyon fontos esemény, amit augusztus 20-án tartunk, államalapításunk ünnepe. A két ünnep szorosan összekapcsolódik egymással, István király halálos ágyán Szűz Mária védelmébe ajánlotta országunkat, Magyarországot.

Az idősek otthonában is megünnepeltük ezt a jeles napot. Két dolgozóval együtt állítottuk össze a programot. A műsor a Himnusz eléneklésével kezdődött, majd felolvastuk Dr. Kálmán László konzul úr levelét, amit az Ausztráliában élő magyar közösségeknek írt. Az előadásban elhangzott egy rövid történet arról, hogy mit ünneplünk ezen a napon, ezután pedig egymást követték a versek és dalok. A megemlékezés zárásaként – a járvány miatt sajnos vallási vezető nem lehetett jelen az ünnepségen – a nemzeti színű szalaggal átkötött kenyér felett felolvastunk egy kenyéráldást. Ezek után következett az agapé: készültünk a lakóknak egy kis zsíros kenyérrel, lila hagymával, forralt borral.

Teljesen más érzés megélni egy magyar ünnepet, ilyen távol az otthonunktól. Az itt élő magyar közösségeknek nagyon fontosak ezek a megemlékezések.