Niagara Falls: Kanadai ösztöndíjasok zárókonferenciája

/ Bodnár Erika /
bodnar.erika képe
„Európa nagyanyja” Viktória királynő születésnapját megelőző hosszú hétvégén (május 18-19.) tartották a kanadai regionális zárókonferenciát. Igazán szerencsések voltunk, mert a hosszú esős kanadai tavasz ekkor ért véget és szép napos időnk lett a hétvégén.
Köszönetnyilvánítás Szenthe Anna elnök asszonynakKőrösi Csoma Sándor Program Kanadai regionális zárókonferencia és az Észak Amerikai magyar iskolák oktatási konferencia vendégeiCsoportkép az esti sikeres fellépés utánCsoport selfie a sikeres konferencia után

Péntek este érkezett meg a festői szépségű Niagara Fallsra 19 ösztöndíjas társam és mentoraik. A szobák elfoglalása után egy gyors köszöntést követően mentünk vacsorázni, majd megnéztük az esti 15 perces zenés tűzijátékot. Szombat reggel Szenthe Anna, a Regionális Diaszpóra Tanács és a Kanadai Magyar Kulturális Tanács elnökének bevezető szavai után a megnyitón köszöntőt mondott Ódor Bálint nagykövet és Palkovits Valér torontói főkonzul, illetve a Miniszterelnökség Nemzepolitikai Államtitkársága névében Hajnal Virág főosztályvezető és Debreceni-Tóth Gabriella politikai tanácsadó.

Ezt követően kezdtük meg a beszámolóinkat, melyek a 9 hónapos időszak alatt elvégzett tevékenységünket mutatták be. Egy kis meglepetéssel indítottunk, mert minden ösztöndíjas átadott egy szál rózsát Szenthe Anna elnöknek, hogy megköszönjük áldozatos munkáját, amit értünk tett és tesz.

Szép, színes átfogó prezentációk hangzottak el, amik a számszerű eredményeinket és az elvégzett feladataink utáni sikereket mutatták be. Nagyon sok esetben szerencsések voltunk, mert szinte családtagokként vártak minket: a helyi kanadai magyarság nagy szeretettel és odaadással fogadott bennünket Kanada-szerte a közösségeikben. Az is fontos volt, hogy aki esetleg sérelmet vagy elégedetlenséget élt meg, elmondhatta azt és ezáltal a visszacsatolás a program fejlődését szolgálta. Szerencsések vagyunk mert Kanada-szerte végtelen alázattal és lelkesen végzik a helyi magyar házak, magyar iskolák és egyéb szervezetek a munkájukat. Könnyű volt beilleszkednünk a szeretetteljes közegbe.

Az első nap zárását követően készültünk az esti műsorunkra. Nagy sikert aratott a produkció, melyet Lukács László és Lauber Laura ösztöndíjasok néptáncosok állítottak össze a magyar folklórkincsünk gyöngyszemeiből. Kürti Adrienn ösztöndíjas palóc köszöntője után egy gyönyörű magyarbődi szerelmes népdalt is énekeltünk a kedves vendégeknek. Este egy csodás menüsor volt, mégpedig pulyka ragulevessel, bundás barackos csirkemellel, Hétvezér tokánnyal, sajttortával megkoronázva. Végül a nap vidám mulatsággal zárult. Boldogan és elégedetten tért haza mindenki a szállásra.   

A második napon Dr. Laky Takács Péter Attila, Dr. Bodnár Gergely közösségi diplomaták, valamint a Nemzetpolitikai Államtitkárság részéről Hajnal Virág főosztályvezető és Debreceni-Tóth Gabriella politikai tanácsadó vett részt és tartott előadást. Főosztályvezető asszony tájékoztatott bennünket az idei Nemzetpolitikai célokról és programokról, illetve a kanadai diaszpóra számára aktuális lehetőségekről. Politikai tanácsadó asszony a „A nemzetpolitika zászlóshajója”,  vagyis a Kőrösi Csoma Sándor Program kommunikációját mutatta be.

A konferenciával egyidőben az Észak Amerikai magyar iskolák tanárainak oktatási konferenciájára is sor került, ezen önkéntes munkájukat elismerő szavakkal és oklevéllel köszönték meg.

A rendezvényt követően még elsétáltunk a vízeséshez és közben arról beszélgettünk, milyen konzekvenciát lehet levonni az elmúlt napokból. Arra jutottunk, hogy ha javasolhatjuk, akkor lehetne a program elején egy ismerkedés és akkor talán jobban támogathatnánk egymás munkáját és több közösen szervezett program is kialakulhatna a kilenc hónap alatt. Született még egy javaslat: kívánatos lenne a mentorok aktívabb bevonása, az eseményen való megjelenésük, hogy jobban érezzék a felelősségüket programban. Hasznos lenne számukra külön teremben előadásokat tartani jogaikról és kötelességeikről, lehetőségeikről, valamint olyan kerekasztal-beszélgetéseket, melyek keretében megoszthatják tapasztalataikat, egy-egy felmerülő problémára megoldási formákat találhatnának.

Hálásan köszönöm Csukai Magdolna, Csibi Balázs és Kollár Máté ösztöndíjasok, hogy segítettek a konferenciák megszervezésében.

Minden tisztelet megilleti Szőke Maggiet, mentoromat és Szőke Jánost, az Árpád ház elnökét, Szőke Gittát és minden önkéntest, aki az elmúlt hetekben erőn felül azon fáradozott, hogy egy szép és színvonalas kulturális rendezvényt bonyolítsunk le.

Szeretettel várom, hogy már Budapesten újra találkozzunk és folytassuk a vidám beszélgetéseket!