Nemzeti ünnepünk Hullban

Hagyományteremtő megemlékezés az 1848/49-es eseményekre

/ Petrás Éva /
petras.eva képe
Március 16-án, szombaton az észak-angliai Kingston upon Hullban is megemlékeztek az 1848/49 forradalomról és szabadságharcról. Akárcsak a 171 évvel ezelőtti március 15-én, ezen a napon is borongós, esős idő volt, mely azonban nem szegte kedvét a résztvevőknek.
Kézműves foglalkozásNemzeti dal szavalásaOláh Gábor és Babanyecz AttilaOláh Gábor

A helyi magyarság közösségi termében, a belvárosban található Humber All Nations Alliance (HANA)  épületében már kora délutántól zajlottak az előkészületek László Brigitta, a Hungarian Community Group elnökének irányításával. Kettő órától kézműves foglalkozás várta az érdeklődőket, aminek keretében többek között  az ünnep szimbóluma, kokárda készült. Picivel három óra után egyik szervezőként, a Kőrősi Csoma Sándor Program ösztöndíjasaként köszöntöttem a résztvevőket. Az esemény különlegessége, hogy angol vendégek is megjelentek szép számban, így a rendezvény két nyelven zajlott. A nem magyar anyanyelvűeknek nyomtatott anyag is készült. A köszöntő után Danny Fleming skót dudajátéka varázsolta el a hallgatóságot. Ez egy meglepetés programelem volt, a szervezők számára is a helyszínen derült ki, hogy szeretné a nemzeti ünnepünk fényét emelni. Ezt követően történelemtanárként elevenítettem fel az 1848-49-es eseményeket, kitérve a főbb előzményekre és következményekre is. A magyar nyelvű előadás hátterében kivetítőn angolul lehetett a prezentációt követni. A megemlékezés Petőfi Sándor Nemzeti dalának előadásával folytatódott, melynek hat versszakát hatan szavalták el. Óriási dolog ez, hiszen a gyerekek többsége magyar nyelvű verset, szöveget most tanult életében először. A refrént együtt harsogta a teremben összegyűlt magyarság. Ezután került sor az 1. Angliai Magyar Huszár Bandérium képviselőinek, Babanyecz Attilának és Oláh Gábornak huszárságot bemutató kétnyelvű  interaktív előadására, mely könnyed hangvételű, mégis informatív volt. A jelenlévők megismerhették a huszárok történelmének főbb momentumait, öltözetét, fegyverzetét, sőt a kardot kézbe is vehették az arra vállalkozók; majd közös fotók készültek. Gáborék Manchesterből érkeztek Hullba és szabadidejüket, anyagi forrásaikat nem sajnálva végzik hagyományőrző tevékenységüket, szerte az országban. Ünnepségünk végén finom harapnivalók kíséretében - külön említésre méltó Bolláné Berta Anita frissen, a helyszínen sütött sajtos-tejfölös lángosa - kötetlen beszélgetéssel zárult a kora estébe nyúló rendezvény.

Hans - Georg Gadamer német filozófus fogalmazta meg, hogy "az ünneplés csak annak jelent valamit, aki részt vesz benne."  Ahhoz, hogy részt tudjunk venni, meg kell tartanunk az ünnepet. Nem szabad megfeledkezni a múltunkról, hagyományainkról. A felnövekvő generációnak akkor fog valamit jelenteni, ha részesei lehetnek. Fokozottan igaz ez külhonban, a diaszpóra magyarság körében.  Bízom benne, hogy az idei megemlékezésnek a jövőben lesz folytatása.