Miért éppen magyarul? II.

Szabadidőben magyar nyelvtanulás

/ Vágási-Kovács Anna /
vagasi.kovacs.anna képe
Miért szánja valaki a szabadidejét Buenos Airesben a magyar nyelv tanulására, nyelvtudása tökéletesítésére? Egy-egy tanítványomat kérdezem…
Juhász család, Buenos AiresJuhász család, Buenos AiresCarolina a magyaróránCarolina a magyarórán

Carolina Juhász tanítványommal április elején kezdtük a magyartanulást. Mindhárom Juhász lányt tanítom; a kisebbeket, Victoriát és Szofit a Zrínyi Ifjúsági Kör órái keretében. Caro már kinőtte a ZIK-et, így magánórákra jár, amire hétről hétre kitartóan, nagy szorgalommal készül.

Mi motiválja Carót a magyartanulásban?

Magyarnak is lenni nagyon értékes számomra. Lehetővé teszi a nagyszüleimmel való kapcsolódást, azt, hogy büszkék lehessenek rám. Segít megérteni a történetüket, az őket ért igazságtalanságok elleni küzdelmeiket. Ugyanakkor lehetővé teszi egy új kultúra elsajátítását, része lehetek egy közös történelmi múlton osztozó közösségnek. Arra tanít, hogy akkor is, amikor rosszul mennek a dolgaink, és nem tudjuk mitévők legyünk, felemelt fővel haladjunk előre az úton. Olyan sokat jelent ez az örökség, hogy nem lehet szavakba önteni. A gyökereket, melyeket gyermekkorunk óta magunkban hordozunk, táplálunk, hogy egy napon majd gyümölcsöket hozó fává növekedjenek.”