A melbourne-i Gyöngyösbokréta gyerektábora

/ Horváth Balázs /
horvath.balazs képe
Január 19-étől a shorehami Illuka camp-ben táborozott először a Gyöngyösbokréta Néptáncegyüttes (Melbourne)gyerekcsapata.
Közös zenélésÉnektanulásTáncoktatás

Az esemény háromnapos volt. Pénteken délután érkeztünk meg a tábor helyszínére, ahol a gyerekek elfoglalhatták szálláshelyüket, a szülők és a tanárok pedig berendezték a konyhát. Már aznap este volt kis táncpróba a gyerekeknek, illetve zenés és énekes játékokat is volt alkalmuk tanulni. A táncegyüttes vezetője, Sinka Imre vezette a próbákat. Miután a gyerekek elmentek aludni, a szülők és a tanárok közösen énekelgettek.

Szombaton reggeli után megkezdődtek a tánc- és zenepróbák. A zenész tanulók egyesével tanulhattak tőlem, volt hegedű, brácsa, bőgő és csellóoktatás is. A táncpróbák ellenben csoportosan zajlottak, ahol nem csak néptáncot tanultak a gyerekek, hanem különböző hagyományos népi játékokat. A délelőtti táncpróba végén közösen megtanultunk két györgyfalvi népdalt. Az énektanítást Sinka Imre vezette, jómagam harmonikával segítettem a dallamtanulást. A tánc- és zenepróbák közben az anyukák fáradhatatlanul varrták gyermekeik györgyfalvi néptáncviseletét. 

Ebéd után kis szabad foglalkozásuk volt a gyerekeknek és én örömmel láttam, hogy mindenki a szabadban játszik. Egyetlen gyermek sem nyomkodta telefonját vagy egyéb "kütyüjét". A szabad program után folytatódtak a táncpróbák, én pedig összeültem zenész tanítványaim egy részével és zenekari, kamarazenei gyakorlatokat tartottunk. Ez nagyon jó hangulatban folyt. Vacsora után újra összeültünk és közösen elénekeltük a már tanult népdalokat. Lefekvés előtt a gyerekeknek még lehetőségük nyílt egy közös zenés és táncos játékra, aminek nagyon nagy sikere volt a tanulók körében.

Vasárnap délelőtt még volt egy rövid közös próba, majd ebéd után nekiálltunk a táborbontásnak. Délután még a gyerekek, szüleikkel lementek a közeli tengerpartra és kiúszták, kijátszották magukat. Ez a kis tábor fontos mérföldköve volt a márciusban megrendezendő műsornak, mely a victoriai parlamentben lesz. Én úgy gondolom, hogy nagyon jó tábor volt, a gyerekek sok új tapasztalattal térhettek haza és a közösség még jobban összeforrt.