Megtartotta éves közgyűlését a Hollandiai Magyar Szövetség

/ Szvák Anna /
szvak.anna képe
2019. február 2-án az amszterdami Hungaria Klub 1929 klubhelyiségében, a Buurthuis de Evenaar-ban tartotta meg éves közgyűlését a Hollandiai Magyar Szövetség. A résztvevők megosztották egymással az elmúlt esztendő sikereit, mérföldköveit, valamint beszéltek jövőbeli terveikről és célkitűzéseikről.

A megbeszélésen jelen volt a Hollandiai Magyar Szövetség teljes vezetősége: Urbán Ákos, a szövetség elnöke, Hoeks-Györky Zsuzsa alelnök, Paál Ildikó pénztáros és Tóth Miklós titkár. Továbbá a hollandiai magyar szervezetek, klubok, egyházközösségek, iskolák, énekkarok vezetői, képviselői mintegy 14 fő (Hollandiai Mikes Kelemen Kör, Hungarian Business Network, Amszterdami Hungaria Club 1929, Amszterdami Magyar Szalon, Amszterdami Magyar Kórus, Hágai Magyar Iskola és Óvoda, Hágai Magyar Énekkar és Gyermekkar, Vianeni Magyar Otthon, Cserkészek, Hollandiai Magyar Római Katolikus Egyházközösségi Tanács, Hollandiai Magyar Prot. Lelkigondozói Szolgálat, Zwollei Magyar Református Egyházközség, Hágai Magyar Református/Protestáns Gyülekezet) és a két hollandiai Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjas.

 A résztvevők megosztották egymással az elmúlt esztendő sikereit, mérföldköveit, valamint beszéltek jövőbeli terveikről és célkitűzéseikről.

Urbán Ákos a szövetség elnöke beszámolt a 2018-as év sikeresen elnyert pályázatairól, amelyek a hollandiai magyar kulturális életet támogatták. A Bethlen Gábor Alap által kiírt pályázatok hozzájárultak a hollandiai magyar iskolák (Limburgi Magyar Óvoda és Iskola, Eindhoveni Magyar Ovi-suli, Hágai Magyar Iskola és Óvoda) működéséhez, a Hágai Magyar Énekkar és Gyermekkar munkájához és fellépéseihez (többek között: május 26. Családi Nap, május 27. Driekoningen [Három királyok] Koncert, szeptember 8. Huygens festival, december 15. Hágai Karácsonyi Koncert), a Hágai Protestáns Egyházközösség működéséhez (Hága mellett már Rotterdamban és Amszterdamban is elindultak a havi egyszeri istentiszteletek), a havi Zwollei Magyar Református istentiszteletek megtartásához és a 2018-as Családi Nap létrejöttéhez.

Továbbá bejelentette, hogy idén is megrendezik a Családi Napot május 18-án Wassenaarban, illetve – ahogy minden évben, úgy – 2019-ben is méltó módon megemlékezünk nemzeti ünnepeinkről.

A közgyűlés jóváhagyta a 2018-as közgyűlés jegyzőkönyvét és elfogadta a Paál Ildikó pénztáros által ismertetett 2018-as pénzügyi beszámolót.

Hoeks-Györky Zsuzsa, a Szövetség alelnöke és a Hungaria Club 1929 titkára, többek között beszámolt az idei 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc emlékünnepének és egyben az Országos Magyar Bálnak a programtervéről, ami azért is különleges, mert 2019-ben ünnepli a Hungaria Club a 90 éves fennállását. A márciusi megemlékezést 1929 óta hagyományosan megtartják.

Szvák Anna, a Hollandiai Magyar szövetség KCSP ösztöndíjasa beszélt a szövetség hírlevelének és weboldalának megújításáról, a Hollandiai Magyar Digitális Eseménynaptár bevezetéséről és a 2019-es Családi Nap megvalósulásáról.

A szervezetek vezetői beszámoltak éves munkájukról, melynek fényében elmondható, hogy 2018 is eredményes év volt a hollandiai magyar kulturális élet szempontjából, és hasonlóan optimistán tekinthetünk az idei évre is.

Mindannyiunk megelégedettségére a közgyűlés egyetértésben és baráti hangulatban telt.

Ezúton is köszönjük a kitartó munkáját mindazoknak, akik ápolják és színesítik a hollandiai magyar kulturális életet.