Megkezdődtek a foglalkozások Göteborgban és Boråsban

/ Stumpf Anna /
stumpf.anna képe
Elkezdődtek az őszi gyermekfoglalkozások a svédországi Göteborgban és Boråsban is. A hosszú nyári szünet után a két egyesület vezetői újraverbuválták a foglalkozások iránt érdeklődő családokat, akik az őszi félévben is minden vasárnap hozhatják majd a kicsiket és nagyokat a magyar iskolába.

A göteborgi Tavaszi Szél Egyesület 2016. szeptember 4-én, míg a Boråsi Magyar Egyesület szeptember 18-án tartotta nyitófoglalkozását. Göteborgban minden vasárnap délután 15:00-17:00 óra között, Boråsban pedig délelőtt 10:00-12:00 óráig várjuk majd a magyar gyerekeket. Foglalkozásainkon főként a játéké lesz a főszerep, de emellett természetesen hangsúlyt kap majd az ismeret-, készség- és anyanyelvfejlesztés is. A gyerekeknek lehetősége lesz kézműves és hagyományőrző tevékenységekben és különböző kulturális programokon részt venni, kipróbálni magukat a zene- és filmkészítésben, vagy éppen a kürtőskalácssütésben. 

Első, játékos ismerkedő foglalkozásaimon nagyon nagy volt az érdeklődés: mindkét városban 15-20 gyermek és szüleik, tehát körülbelül összesen 30-40 fő volt jelen. A gyerekek nagyon különböző korosztályokban: 2,5 évestől a 14 évesig egyelőre egy nagy vegyes csoportban kaptak helyet, így nem kis kihívás volt, hogy figyelmüket egyszerre tudjam lekötni. Azonban úgy érzem – amennyire ez lehetséges –, sikerült!

Először egy ismerkedős játék keretein belül megtanultuk egymás nevét és megtudhattuk kedvenc időtöltését, majd ezeket megpróbáltuk felidézni és megjegyezni is. Ezután nyári élményeinkről számoltunk be egymásnak, de úgy, hogy közben megpróbáltuk a másikat beugratni. A nyertesek egy-egy – egyenesen Magyarországról érkezett – Boci csokiban és Sport szeletben részesültek. A Tavaszi Szél csoportban ezt követően kis uzsonna, majd az október 15-i (egyelőre szupertitkos) fellépésünkre való készülés, tervezgetés következett. Boråsban pedig játékos csapatvetélkedőkkel, sorversenyekkel és fejtörőkkel folytattuk.

Úgy tűnt, a nagy korkülönbségek ellenére majdnem mindenki élvezte a foglalkozásokat, s emellett anyanyelvi kifejezőkészségük, kreativitásuk, együttműködő-képességük, valamint tudományos, kulturális ismereteik és motorikus készségeik is fejlődtek. A jövőben a még élvezetesebb és hatékonyabb munka érdekében a gyerekeket két csoportra osztjuk majd: a Mozgékony csapatba a 2,5-6 éveseket, az Elmélyült csapatba pedig a 6-14 éveseket várjuk, de egyéni preferenciájának megfelelően mindenki eldöntheti majd, hogy melyik foglalkozástípusra szeretne csatlakozni.

így örült a kis csapat