Megettük a kenyerünk javát a Nebuló táborban

/ Tamás Krisztina /
tamas.krisztina képe
Október 10-én ismét összegyűltek a perthi magyar gyerekek egy egész napos, vidám programra, mely ezúttal a kenyér témája köré szerveződött.
Rajzolás mesehallgatás után.Társasjáték a kenyérrőlA kis pékekGyúrunk, formázunk

A 4 és 8 év közötti résztvevőkkel egy kis barátkozást követően bele is vágtunk megismerni, hogyan lesz a learatott búzából a pékségekben kapható kenyér. A prezentáció alatt sikerült bevonni a kisebbeket is a beszélgetésbe. Utána 3 csoportban időrendbe állítottuk a kenyérsütés történetét a Tesz-vesz város meséje alapján. Majd a gyerekek leültek a tv elé, és megnéztük A király kenyere c. mesét videón, amely megihletett egy vicces játékot, amin jól szórakozott mindenki. A mesében furcsa ételekről hallottunk, ezért a különböző csoportokba sorsolt gyerekek a kapott érdekes ételekből állítottak össze még furább, nem létező fogásokat, mint pl. nyögvenyelős hangyaborda rántott fűvel, és volt is nevetgélés.

A nap folyamán Turcsányi Zsófia, a Nebuló egyik tanára segítségével korcsoport alapján külön is foglalkoztunk a gyerekekkel, hogy mindenki jól érezze magát, találjon olyan elfoglaltságot, ami neki való. A táborban tanultunk dalokat (Elmentem a piacra, A Duna, a Tisza zavarodik), mondókákat (Szita-szita stb.), amiket mozgásos, szaladgálós feladatokkal kötöttünk össze, és meseolvasásra (A leleményes béres) is sor került, ami után mindenki szabadon engedhette a fantáziáját, és lerajzolhatta, ami őt megragadta a hallottak alapján, a kisebbeknek pedig színezővel készültünk.

A Mese a búzaszemről és az életről felolvasása után az élet értékeiről is beszélgettünk, hogy ki mit választana a mesében elhangzottak közül, és miért; azt gondolom, hogy a gyerekek megértették a mondanivalót.

Abszolút kedvenc a lisztben, zabpehelyben, tökmagban turkálás, rajzolgatás, szitálás és a só gyurmából készített pékáru makettek kikutatása volt. Az önfeledt gyúrást, dagasztást a nebulók alig bírták abbahagyni. Mások péksüteményeket sütöttek a kiskonyhájukban, és még „frissen, melegen” el is adták őket sok-sok játékpénzért a „vásárlóknak”. A nagyok egy saját készítésű társasjátékkal mérették meg tudásukat a kenyér témájában, de - ahogy ez lenni szokott - a győzelembe a forgandó szerencse is beleszólt.

Uzsonnaidőre az előre begyúrt sima és gluténmentes tésztából készítettek maguknak változatos formájú péksüteményeket a gyerekek, s amíg azok sültek, csapatjátékokkal foglalták el a teret a Magyar Házban. A tábor zárásaként a gyerekektől az elkészült rajzokból szervezett kiállítás alkotásain kívül egy-egy jutalommatricával köszöntünk el.

Fotók: Turcsányi Zsófia és Tamás Krisztina