Megemlékezés Gróf Széchenyi Istvánról Bécsben

/ Miklós Tünde /
miklos.tunde képe
Születésének 225. évfordulója alkalmából szeptember 20-án, kedden megkoszorúzták a „legnagyobb magyar” bécsi szülőházát a Herrengasse 5. szám alatt. A megemlékezést Magyarország nagykövetsége szervezte. A koszorúzás után ünnepi megemlékezést tartottak a bécsi magyar nagykövetségen.

A bécsi Herrengasse 5. szám alatt álló épület oldalán márványtábla emlékeztet arra, hogy a ház falai között született 1791. szeptember 21-én a legnagyobb magyar. „Széchenyi egész életében Magyarország felvirágoztatásán munkálkodott, így életműve minden tiszteletet megérdemel. 2014 tavaszán Széchenyi szellemi hagyatéka hungarikum lett” – mondta el beszédében a Széchenyi Alapítvány elnöke Buday Miklós.

„Széchenyi családja sok szállal kötődik Bécshez, ő maga is itt született, itt halt meg (…). Az is nagyon fontos, hogy mi Széchenyi István nevét jobban megismertessük az osztrák közönséggel”- hangzott el Perényi János bécsi magyar nagykövet megemlékezésében.

Széchenyi Kálmán a család nevében mondott köszöntőjében kiemelte: „Sok időt töltött azzal, hogy megpróbálja Magyarországot európai színvonalra fejleszteni, amelynek legfontosabb előfeltétele a művelődés.”

Az Országgyűlés küldöttségének képviseletében Takács Imre volt képviselő a Lovakrúl című művet idézte, amelyben Széchenyi az összefogásról ír. „Erre az egymást értésre van igazán szükség hazánkban“- hangsúlyozta Takács Imre.

A megemlékezésen koszorúra kötött szalagot helyezett el a Széchenyi család, a bécsi magyar nagykövetség, az Ausztriai Magyar Szervezetek Kerekasztala, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága Kőrösi Csoma Sándor-programjának ösztöndíjasai, a Balassi Intézet Collegium Hungaricum, a Széchenyi Társaság, a mosonmagyaróvári Széchenyi Polgári Kör, a Széchenyi István emlékmúzeum, az Országos Széchenyi Kör, Bugledich Attila nagycenki alpolgármester, valamint a 72. sz. Széchenyi István Cserkészcsapat és a Széchenyi Alapítvány.

A koszorúzást követően a megemlékezés a bécsi magyar nagykövetségen folytatódott, ahol az „Üdv, Széchenyi“ című produkció bemutatására került sor.  Rubold Ödön színművész, Sudár Annamária előadóművész és Török Máté verséneklő előadásában prózai szépirodalmi részletek, visszaemlékezések, versek, megzenésített költemények valamint instrumentális zenei betétek és Széchenyi István írásaiból kiválasztott idézetek hangzottak el a Márványteremben.

A koszorúzásról készült fényképek a kapcsolódó galériában megtekinthetők.