Mátyás király emlékműsor kanadai turnéja

/ Csibi Balázs /
csibi.balazs képe
Szeptember elején a Mátyás király-emlékév kapcsán Kanadában is megemlékeztünk az igazságos magyar uralkodóról, aki 575 évvel ezelőtt született Kolozsváron.
Mátyás király TorontóbanReneszánsz táncházMátyás király a Szent Erzsébet Magyar IskolábanMátyás király a Szent Erzsébet Magyar Iskolában

Szeptember elején "Mátyás király küldöttsége" háromállomásos előadássorozat keretében elevenítette fel a kor reneszánsz hangulatát a kanadai magyaroknak. Edmonton és Niagara Falls városa mellett Torontóba, a Szent Erzsébet Templomba is ellátogattak a Kaleidoszkóp Hagyományőrző Klub szervezésében. Mátyás király az ismert mondák szerint álruhában szokott utazni - nem volt ez másképpen Torontóban sem! A hétvégi iskola végeztével a gyerekek egy álruhás "idegen" és zenész kísérőjére figyelhettek fel az iskola előtti udvaron. Természetesen sokan felismerték Mátyást, aki - a saját arcképével díszített - magyar csokoládét osztott a fiataloknak. Az eseményt Szenthe Anna, a Magyar Diaszpóra Tanács kanadai elnöke, valamint Palkovits Valér főkonzul nyitotta meg. 

Zenészei sem akármilyen udvari muzsikusok voltak, hanem a Gaudium régizenei együttes két tagja: Németh Imre és Homoki Zsolt. Előadásuk méltón idézte meg a kor reneszánsz hangulatát. Műsoruk csúcspontján a közönséggel énekelték el a Tavaszi szél vizet áraszt népdalt, amit a közönség egyemberként énekelt - kicsiktől az idősekig. Az ének mellett tánc is volt, a torontói Csángó Unchained zenekar nagysikerű reneszánsz táncházat varázsolt a parkettre. A színpadi előadások kedvelői is örülhettek: egy torontói felnőtt színjátszókör adott elő kortárs megközelítésben két darabot Mátyás királyról. Az előadásért Gáspár Gyulának jár köszönet, aki megszervezte a produkciót. 

Hogy a művészet minden ága foglalkozzon Mátyással, egy kiállítás is érkezett Magyarországról. A Pennaforgatók Mátyás király udvarában című tárlaton kortárs illusztrációkon keresztül elevenedik meg Mátyás király korának világa. A kiállítás a Magyarság Háza jóvoltából jutott el a tengerentúlra, amit Csibi Krisztina, az intézmény vezetője nyitott meg. 

A program színvonalas összeállításáért Varga Gabriellát illeti kiemelt köszönet, az esemény lebonyolításában a helyi KCSP ösztöndíjasok is tevékenyen résztvettek. A Reneszánsz nap műsorfolyamában irodalmi program is volt, amelyben a 20 éves Kalejdoszkóp folyóiratot köszöntötték - erről külön cikkben emlékezünk meg. 

A küldöttséget egy filmes stáb is elkísérte, ősszel egy közel félórás dokumentumfilmet mutatnak majd be Magyarországon, amiből nemcsak a Mátyás-emlékév programjai, de a pezsgő kanadai-magyar kulturális élet is megismerhető lesz.