Másodszor is: Szólj be a papnak! - Münchenben

Isten szeret! - Isten tényleg szeret??

/ Marton Krisztián /
marton.krisztian képe
Január 26-án ezzel a címmel tartottuk meg második alkalommal a Szólj be a papnak! című rendezvényünket. Az est címe szándékosan provokatív lett, hiszen olyan kérdésről van szó, ami szó szerint a mindennapjainkat érinti, szinte az ember húsába vág a kérdés: tényleg szeret engem az Isten?

Az est során a beszélgetőpartnerek a város két legismertebb magyar pásztora volt: Merka János katolikus plébános és Csákvári Dániel református lelkész, ösztöndíjasként pedig a moderátor szerepben szolgáltam az est során, valamint az időpont egyeztetés, plakátkészítés és meghirdetés volt a feladatom. A köszöntő után megnéztünk egy rövid filmrészletet a Fireproof – Szerelempróba című filmből, egy olyan jelenetet, ahol egy édesapa a feleségével rossz párkapcsolatban élő fiának beszél arról, milyen az igazi szeretet, és miközben rávezeti a fiát a szeretet fogalmának a megértéséhez, rámutat Jézus Krisztusra, a meghalt és feltámadott Megváltóra. Ezután kezdtük el a beszélgetést, aminek során számos nehéz kérdés felmerült, s amikre remek válaszokat kaptunk. A kérdések és a válaszok is mély gondolatokat, s remélem, mély érzéseket is keltettek.

Többek között olyan kérdések merültek fel, mint:

„Abban, hogy valaki tényleg tudja szeretni az élő Istent, van-e lényeges szerepe az életkornak?” „Szeretheti-e Istent valaki úgy, bekerülhet-e az Ő Királyságába, hogy nem hallott róla?” „Arra a drasztikus, felfoghatatlan szeretetre, ahogy szeret minket, milyen választ vár?” „Lehet-e megtérés nélkül szeretni az Istent?

Ezeknek az estéknek nemcsak az a céljuk, hogy intellektuális „szócsatát” vívjunk hitbeli témákról, hanem az, hogy kendőzetlenül feltárjuk a kegyelem evangéliumának titkait, méghozzá dialógusban, nem pedig előadás formájában. Ez úton szeretnénk még egyszer megköszönni a program magyarországi elindítóinak, hogy otthon kitalálták ezt a programot, s hogy ötletüket átvéve szolgálhatunk itt kint is ily módon!