Március 15-i megemlékezés és táncház Strasbourgban

/ Tóth Zita Valéria /
toth.zita.valeria képe
A Strasbourgi Magyar Kultúregyesület 2018. március 17-én Eckbolsheimban rendezte meg az 1848. márciusi 15-i nemzeti ünnepünkre való megemlékezést.
Zengő együttesGroup Magyar PárizsbólTáncházTáncház

Az eseményre ellátogatott hozzánk Lengyel Zita párizsi magyar vezető konzul is, aki díszbeszédével megnyitotta az estet. Ezt követően a pécsi Zengő együttes lépett színpadra, akik színes repertoárjukból az ünnephez méltó zenéket és táncokat válogattak. Előadásuk végén a közönség álló tapssal köszönte meg a lenyűgöző műsort. Őket követte a párizsi „Group Magyar” táncegyüttes bemutatója, akikről érdemes tudni, hogy tagjai között főként franciák szerepelnek, akik érdeklődnek a magyar kultúra, főként a tánc iránt. Gyönyörű kalocsai viseletben és nagy lelkesedéssel táncolták magyar lánytáncainkat, karikázóinkat.

A műsort követő szünetben a vendégeket borral és finomságokkal kínálták az egyesület tagjai, az étkezőben pedig a magyar édességeken kívül a Baeckeöffe nevű elzászi specialitást kóstolhatták meg az érdeklődők.

 Az est további részében a táncé volt a főszerep, a talpalávalót a Zengő együttes biztosította. Elsőként a gyermekeké volt a táncparkett, majd később a felnőttek rophatták moldvai és vonós muzsikára egyaránt. A gyermek- és a felnőtt táncház is tánctanítással egybekötve zajlott, a résztvevőknek lehetőségük volt a somogyi, moldvai és mezőségi tánclépések megismerésére. A táncokat Hortobágyi Ivett – volt stuttgarti KCSP-ösztöndíjas –, Botka Bálint és Bogdán Gergely tanították. A résztvevők lelkesedését, érdeklődését mutatta, hogy sokan már a gyermektáncház ideje alatt beálltak a gyerekek közé cipőt koptatni.

A rendezvény rendkívüli hangulatban és nagy sikerrel zajlott, s még a zenekar távozása után is folytatódott a tánc és a mulatozás. Nagy örömünkre szolgált, hogy a vendégek között köszönthettünk a Franciaországiakon kívül Németországból és Svájcból érkező magyarokat egyaránt. Ismét bebizonyosodott, hogy a táncházmozgalom közösségépítő, összekötő és hagyományteremtő ereje nem ismer határokat.