Március 15. a Fort Lauderdale-i Gyermek Klubban

A Dél Floridai Magyar Gyermek Klub hagyományőrző családi tábora

/ Rozs Eszter Nóra /
rozs.eszter.nora képe
A South Florida Hungarian Kids Club (Dél Floridai Magyar Gyermek Klub) 2019 március 15. és 17. között szervezte meg hagyományos tavaszi táborát. A nagy sikerrel lezajlott sport tematikájú tábor színhelye a Jupiter és Tequesta határán elhelyezkedő Tanah Keeta cserkésztábor volt péntek és vasárnap délután között.

Az időpontválasztás nem volt véletlen, mert így közösen és szervezett keretek között ünnepelhettük meg az 1848-as nemzeti ünnepünket. A pénteki napon kicsik és nagyok közösen díszítették fel piros-fehér-zöldbe a közösségi termet, amely a benti programok és közös étkezések színtere volt. Az órarend része volt a kokárda-, bőrszütyő-készítés, pólófestés nemzeti motívumok használatával, ügyességi és népi játékok megtartása is.

Tekintettel a tábor témájára, a sportkiállítás és a sportolói előadás sem maradt el. A Gyermek Klub vendége Vékony Csaba úszó volt, aki a Honvéd úszójaként került ki a Keiser Magánegyetemre sportösztöndíjjal. A gyerekek hatalmas érdeklődéssel fordultak kérdéseikkel a már fiatal kora ellenére jelentős sikereket elért, többszörös All American díjas és kétszeres Amerikai bajnok sportolóhoz.

A program része volt vendégünk, a sarasotai Varga Ottilia néptáncos vetélkedője, a tábortűz, valamint az ügyességi játékok is.

Az időjárás kegyes volt a társasághoz, így a legtöbb időt a szabadban töltöttük, de a közös esték alkalmával azért sort kerítettünk a jelentős események megünneplésére, így a nemzeti ünnepünk mellett, a Gyermek Klub elnökének, Cajkás Zsuzsának és a Klub alapító tagjának Salamon Zsuzsának is meghúztuk a fülét születésnapja alkalmából.

A gyerkőcök fantasztikus rugalmassággal és kurázsival elsajátították és oldották meg a legviccesebb ügyességi játékok mikéntjét, számháborúztak és a tábori hangulat pillanatról pillanatra egyre inkább magával ragadt mindenkit. A tábortűz hagyományos kellékei sem maradtak otthon, bár a szalonna helyett inkább a mályvacukorsütés vitte a kicsiknél a prímet. Mező Piroska presbiter gondoskodott arról, hogy mindenkinek tele legyen a hasa. A szülői közösség ebben sem hagyta magára a Gyermek Klubbot, hiszen mindenki beszállt kisebb-nagyobb feladatokba és elősegítette az ételkészítést és a rendrakást.

A gyerekek legnagyobb motivációját a Babszemvásár adta, mely vicces események alapját is képezte. Minden feladatban való részvételért cserébe, meghatározott számú babszemet lehetett összegyűjteni, amelyet később különböző apró ajándékokra lehetett váltani. A gyerkőcök izgatottan, de azért fegyelmezetten álltak sorban minden este, hogy beváltsák megkeresett babszemeiket. A magyaros díjak közül a Rubik kocka, a magyar motívumos kitűzők, pólók, kulcstartók sem hiányoztak. Még a szülők is elgyengülve szemlélték a többek között Sport szeletet is tartalmazó kínálatot.

A tábor elektronikamentes volt, melyet a gyenge térerő és az internet hiánya is támogatott. A közösségi térben pedig rengeteg társasjáték, sakk, pinpong asztal várta a betérőket. A gyermekek sok időt töltöttek együtt, de arra mindig szántak időt, hogy szüleikkel is játszanak egy-egy parti ötödölőt vagy egyéb játékot. A szülők pedig élvezték egymás társaságát és magyaros virtussal töltötték a csöndes estéket.

A vártak szerint ismét nagyszerűen alakult a Gyermek Klub hagyományos családi tábora és mindenki feltöltekezve és boldogan tért haza.