Manchesterben is becsengettek

/ Rakitai Réka /
rakitai.reka képe
Újabb izgalmas és tartalmas szombat délutánok várnak az észak-angliai magyar családok tagjaira: szeptember 17-én harmadik tanévét nyitotta meg a manchesteri Zsigmond Király Magyar Iskola. Számos tevékenységből, korosztályonként eltérő foglalkozásokból válogathatnak az érdeklődők, ahol a szervezők a felnőtteknek is kedveskednek programokkal.

A kisgyermekes édesanyáknak és gyermekeiknek sok zenével, játékkal készül a baba-mama klub, amely egyfajta fórumként is működik, hiszen a foglalkozást követően babás témákat érintő beszélgetésre is sor kerül a csecsemőgondozó klubvezető közreműködésével. Az óvodásoknak iskola-előkészítő foglalkozások segítik az anyanyelven való kommunikációt: kalandoznak a mesék világában, játékos gyakorlatokon vesznek részt, tanulják a formákat, színeket, számokat, kézműveskednek, énekelnek, zenélnek, néptáncolnak.

Négy iskolai osztály működik az intézmény falain belül. A legkisebbek (5–7 évesek) írni, olvasni tanulnak anyanyelvükön, valamint megismerkednek a magyar jeles napokkal, hagyományokkal, nemzeti ünnepekkel, amelyeket kézműves, bábjáték-, néptánc-, ének-zene és drámafoglalkozások egészítenek ki. Az eggyel nagyobb évfolyam tagjai (7–9 évesek) szintén hasonló tematikájú órákon vesznek részt, ugyanakkor történelmi, anyanyelvi, irodalmi ismeretekkel is bővítik tudásukat. A kiskamaszoknál (10–13 évesek) fogalmazási és nyelvi kifejezőkészségük fejlesztésén, szókincsük bővítésén, történelmi és irodalmi ismereteik gyarapításán van a hangsúly. A drámafoglalkozások keretein belül a beszédtechnika, a szépkiejtés és a retorika kerül középpontba, továbbá az improvizációs módszerekbe is belekóstolhatnak a tanulók. Az önismeret és a személyiség fejlesztésére, valamint a konfliktuskezelési technikák elsajátítására szolgáló gyakorlatokkal is készülnek a pedagógusok diákjaik számára. E három korcsoport a Balassi Intézet által gondozott, kifejezetten külföldön élő magyar származású gyermekek számára készített, változatos feladattípusokkal és módszertannal rendelkező, gazdagon illusztrált Balassi-füzeteiből tanul.

Az ifjúsági csoport (14–18 évesek) tagjai – az angol oktatási rendszerrel megegyezően – maguk választhatják ki, milyen foglalkozásokon szeretnének részt venni a tanév során. A magyar nyelv, irodalom, illetve történelem mellett szociális és nacionális identitásuk támogatása céljából interaktív órákat indítanak számukra, emellett lehetőségük van a személyiségfejlesztő szakkörbe, valamint az improvizációs drámacsoportba is belépni. A korosztály szerinti két legnagyobb csoport választhat a felnőtteknek szóló foglalkozások közül is úgy, mint kórus, néptánc vagy jóga.

A felnőttek énekelhetnek az Észak-Angliai Magyar Kórusban, bekapcsolódhatnak a néptánccsoport munkájába, jógázhatnak, tanulhatnak angolul a beszédközpontú angolórák keretein belül, magyar mint idegen nyelv kurzusra jelentkezhetnek, valamint pszichodráma és családállítás terápián is részt vehetnek képzett pedagógusok és szakemberek vezetésével.

A tanév megkezdését követően is bármikor lehet csatlakozni az iskolához akár diákként, akár segítőként is. Szeretettel várják a régi-új látogatókat, családokat, barátokat – a jó hangulat és a játékos ismeretbővítés garantált. További információk az iskola honlapján ide kattintva találhatóak.