Magyar Táncház Stockholmban

/ Tóth Luca Réka /
toth.luca.reka képe
Nagy lelkesedéssel szerveztük a Táncházsorozat első alkalmát október 1-re, a Stockholmi Magyar Házba, ugyanis nagy elkötelezettjei vagyunk népi hagyományainknak, népzenénknek, néptáncunknak és szívügyünknek érezzük, hogy minél több emberhez eljusson és ezáltal összetartó erő legyen a közösségeken belül is!
Szilvási TündeKovács GáborSzilvási TündeSzilvási Tünde

A hír sok emberhez, egyesülethez eljutott, így nagy örömünkre szép számban jelentek meg évkezdő őszi táncházunkon.

A táncoktatásban Hurtig Ilona és Kovács Gábor halmstadi ösztöndíjas társunk segített. Az egész estés élőzenét mi biztosítottuk: Tóth Luca Réka, Sándor István és Földesi János kollégánk.

A gyermektáncházat 17 óra után egy kis játékos bemelegítéssel, énekléssel kezdtük, amibe - nagy örömünkre - sokan csatlakoztak az előtte lévő UHU- gyermekfoglalkozásról. A korosztály vegyes volt, egészen a legkisebbektől a nagyobbakon át a szülőkig. Az este alatt pár finom falattal (sajtos-tejfölös, körözöttes és zsíros kenyérrel) kedveskedett a jelenlévőknek Török Ernő a helyi táncház összefogója. 

19 órától a felnőtteké volt a tánctér. Bemelegítésként széki táncokkal: négyes, lassú, szapora lassú, csárdás, polka és hétlépéssel kezdtük és a férfiak kérésére sűrű- és ritka tempóval zártuk a rendet. Majd az egyszerűbb moldvai körtáncok jöttek, melyekbe mindenki becsatlakozott. Ezt követte egy somogyi táncrend: dudálás, ugrós, lassú csárdás és friss csárdás, ahol Stuber György dudájával csatlakozott hozzánk, zenészekhez. Ezután sokak egyik kedvenc tájegysége, a kalotaszegi következett: csárdás, szapora és egyéni kérésre legényes, ahol a bátrabb férfiak megmutathatták virtuozitásukat. Az utolsó és talán legnépszerűbb táncrenddel zártuk a táncokat a mezőségi tájegységről: palatkai csárdás, szökős, sűrű csárdás, (egyéni kérésre) korcsos és sűrű magyar.

Az esti nótázás sem maradhatott el. Ilyenkor előkerülnek a legkedvesebb dalok, úgymint a kalotaszegi hajnali nótákat, mezőségi (feketelaki, palatkai, füzesi) dalokat, széki lassúk és még sorolhatnám a szebbnél szebb szövegű, dallamú énekeket.

A fentiekből kirajzolódik mennyire tartalmas is volt ez az este, ahol a résztvevők megismerkedhettek - ha nem is mélységében - az egyes táncokkal, énekekkel. A táncház végén egy lelkes kezdeményezés hatására - terveink szerint - elindítunk egy szenior tánckurzust a Magyar Házban, ahol a tagok rendszeresen megismerkedhetnek néptánchagyományunk egyes tájegységeivel, és bátrabban részt vehetnek a havonta megrendezésre kerülő táncházainkban.

Következő táncház alkalmunk, október 29-én lesz!