Magyar dal egy portugál énekkarban

Pandur pandur andanduri

/ Orosz Anna Linda /
orosz.anna.linda képe
Cascais város énekkara, a Coro Cantar Gloria egy magyar dalt is beemelt a repertoárjába. Az 'édes rózsám szívem kedvese, hallod hív az ének' kezdetű dal sokak számára ismerős lehet. Itt, Cascaisban azonban kicsit máshogy éneklik...

Cascais Portugália egyik óceánparti gyöngyszeme, Lisszabontól 30 kilométerre fekvő elegáns, kozmopolita kis város. A korábbi halászfalu megszokott élete a 19. századtól megváltozott. Míg korábban elsősorban Lisszabont látta el haláruval, fokozatosan az arisztokrácia és az európai elit közkedvelt tartózkodási helyévé vált. I. Lajos portugál király itt alakította ki a királyi család nyári rezidenciáját, majd a második világháború idején – mivel Portugália semleges maradt –, számos uralkodó család menekült ide és telepedett le Cascais környékén. A háború után többek közt például Horthy Miklós is.

A hagyományok tükrében nem meglepő, hogy Cascais régió kórusa, a Coro Cantar Gloria is ebben a nyitott, befogadó és multikulturális szellemben működik. Tagjai között, idősebbek és fiatalabbak egyaránt megtalálhatók (az idősebb korosztály javára), mint ahogy különböző nemzetiségek is (portugál, német, holland, és most már magyar is - jómagam). A kórus idei munkájának gyümölcseként CD-t készít a legszebb dalokból, a stúdiófelvétel most van folyamatban. Néhány napja egy magyar dal került sorra, az 'édes rózsám szívem kedvese, hallod hív az ének' kezdetű. A szöveg azonban kifogott a kórustagokon, így áthidaló megoldásként egy játékos szövegvariáció mellett döntött a kórusvezető, az eredeti dallamot és szólamokat megtartva. Pandur pandur andanduri, pandur andanduri. A felvétel sikeresen megtörtént, a zenei aláfestés (harmonika és dob) és jókora pozitív energiatöltés kíséri. 

További érdekesség, hogy a hangfelvételre éppen abban a Paula Rego festőművészről elnevezett kulturális központban került sor (Casa das Histórias Paula Rego), amelynek épületét egy magyar művész 'fényfestette' meg idén nyáron a cascaisi Lumina fesztiválon.