Magyar néptánc és népzene a Francia Alpokban

/ Hortobágyi Ivett /
hortobagyi.ivett képe
Még 2017 elején felkerestek franciaországi KCSP ösztöndíjas társaim, hogy lenne-e kedvem néptáncot tanítani a május végére tervezett I. Nyugat-Európai Családi Népművészeti Táborban. Az általuk szervezett program ötlete azonnal megtetszett és a felkérés is nagy megtiszteltetés volt a számomra, így örömmel vállaltam a feladatot.
Mezőkeszüi tánctanítás 1. - Fotó: Patai BorbálaMezőkeszüi tánctanítás 2. - Fotó: Patai BorbálaMezőkeszüi tánctanítás 3. - Fotó: Patai Borbála

És utólag bebizonyosodott, hogy a döntésem nagyon jó volt, mert remek hétvégét tölthettem el 2017. május 25. és 28. között az énekelni és mozogni szerető családokkal a Francia Alpokban fekvő Saint Sorlin d’Arves-ban.

Már maga az utazás is hatalmas élmény volt, mert gyönyörű hegyvonulatok között vitt az út egészen a kicsi síparadicsomig, ami a tábor helyszínéül szolgált. A lenyűgöző kilátás után nem csoda, hogy mindenki vidáman és feltöltődve szállt ki a kocsiból és indult a regisztrációs pulthoz. A hivatalos bejelentkezés után mindenkit beszippantott a remek programok és a kedves szervezők lendülete. Négy napon keresztül együtt játszott, táncolt és nótázott kicsi és nagy, idős és fiatal.

Az én feladatom a haladó felnőtt csoport tánctanítása volt Botka Bálint néptáncossal, melynek keretén belül az erdélyi Mezőségen található Mezőkeszü páros táncaival és népdalaival ismertettük meg a jelenlévőket. A próbák nagyon jó hangulatban zajlottak, mindenki nagy érdeklődéssel fogadta az újabb és újabb figurákat, a bonyolultabbnál bonyolultabb lépéseket. És kitartásuk nem maradt eredménytelenül, mert a tábor végére, mindenki dinamikusan és magabiztosan forgatta a párját, és járta a keszüi tánc motívumait.

Ezúton is nagyon nagy köszönet a helyi szervezőknek és a programban résztvevő franciaországi és németországi KCSP ösztöndíjasoknak, hogy megálmodták és létrehozták ezt a rendezvényt a nyugat-európai diaszpóra történetében először.

Nagyon hálás vagyok, hogy részt vehettem ebben!