Magyar népmesék a Stockholmi Magyar Házban

/ Mészáros Attila /
meszaros.attila képe
2018. április 22-én, vasárnap délután nagy volt a sürgés forgás a Stockholmi Magyar Házban.

A színjátszó csoport már február óta készült, hogy előadja a Kacor király, A kis ködmön, A rátóti csikótojás, A két koma, A nyúlpásztor című meséket, melyeket Pósa Lajos: Kacor király című verse, Arany László: Magyar népmesék című kötete és Jankovich Marcell: Magyar népmesék sorozat rajzfilmjei alapján színpadra állított Szentkirályi Csaga. Bizony nem voltak könnyen egyeztethetők a próbák a dolgos hétköznapokban, azonban minden szereplő igyekezett a legtöbb időt szánni rá, hogy minél színvonalasabb produkcióval álljunk ki a közönség elé. Megannyi olvasópróba, színpadi jelenlétet gyakorló próba előzte meg az előadást. Már hetekkel a produkció előtt közösen terveztük a díszletet, jelmezeket, és mindenki a maga sajátos ötletével színezte ki még színesebbre a meséket.

A színdarab szereplői: András Márton, Cernák Mihály, Feldőtő Sándor, Gergely Levente, Gergely Renáta, Gombos Ábel, Kolozsi-Deák Zsófi, László István, László Kinga, Mészáros Attila, Nemes Henrietta, Sebestyén Indira, Sebestyén Gábor, Sebestyén Márton, Sebestyén Hunor, Szemiller Niki, Tarrosi Letícia.

A mesék átállása közötti rövid szünetekben Szentkirályi Fruzsina tréfás népi találós kérdésekkel, valamint Dorogi Sára furulyával működött közre.

Megérte a több hónapos felkészülés, ugyanis a közönség hatalmas vastapssal és persze rengeteg nevetéssel ajándékozta meg a szereplőket. Az előadás után a szereplők és a támogatók finom svédasztalos vacsorával vendégelték meg az érdeklődőket. A rendezvény ingyenes volt, azonban mindenki a maga tehetsége szerint támogatta a produkciót, amelynek teljes bevételét a sepsiszentgyörgyi árvaház gyermekei számára ajánlottuk fel, ami már több éve tartó nagyon nemes gesztus, hiszen ezzel az adománnyal a gyerekek életét, iskolába járását, taneszközeit, utazásait sikerül megkönnyíteni.

Bízzunk benne, hogy következő évben is lesz a színtársulat munkájának folytatása, és Csaga néni a próbák fáradalmait kipihenve újúlt erővel beleveti magát ismét egy színvonalas és csodálatos produkció rendezésébe, amivel megajándékozza majd a stockholmi magyarokat. Kívánunk ehhez jó egészséget és sok erőt.