Magyar levesek éjszakája Jaraguá do Sul-ban

/ Tarcsa Kitti /
tarcsa.kitti képe
Augusztus 11-én rendezte meg a helyi magyar közösség immár a 22. Levesek Éjszakáját.
Magyar színekbenLevesekElőadás közbenGyerekek tánca

Sok év után újra a Szent István közösség dísztermében kapott helyet az esemény. A helyi magyar közösség számára ez a méltó helyszínt jelentette, amely alapvetően a magyar kultúra jegyében van díszítve. Az este számos előkészületet igényelt. A legapróbb részletig törekedtünk a tökéletességére: a dekorációtól kezdve egészen az esemény utolsó mozzanatáig.

A csaknem 300 vendég saját ízlése szerint választhatott a széles kínálat közül. Főételnek mandióka-, marha-, csirke-, és sertéshúslevest szolgáltunk fel, de zöldéglevest is kóstolhattak a látogatók. Ezek mellé édes tejlevest, cukornád melaszt, lekvárt, buktát és körözöttet is készítettünk, hogy minél változatosabb menüt kínáljunk a vendégeknek.

 

A helyi magyar néptáncosok fokozták az este hangulatát. A felnőttek szórakoztató történeteket adtak elő táncos formában. A csoport gyermek tagjai pedig külön léptek fel nagy lelkesedéssel és energiával.

rajzolás

Az én feladatom az volt, hogy magyar szavakat tanítsak, vagy éppen az érdeklődőkkel beszélgessek országunkról. Ez elég nehezen indult. Kezdetben még magányosan ültem az asztalomnál, aztán hirtelen jött az ötlet, hogy piros-fehér-zöld zászlókat rajzoljak, bennük magyar szavakkal (és portugál jelentésükkel). Ennek köszönhetően kis idő után megjelent néhány kíváncsi szempár, akik szerettek volna velem együtt alkotni. A gyerekekkel eleinte csak zászlókat színeztünk, később, ahogy egyre többen jöttek oda, már nem is a forma lett a lényeg, hanem a közben való beszélgetés és a szavak tanulása. A felnőttek a kialakult csoportot látva jöttek oda és kezdtek el kérdezgetni engem Magyarországról és a magyar nyelvről, így sikerült őket szóra bírni. Szóba került többek között a magyar történelem, különböző emlékművek és a családnevek eredetéről is érdekes eszmecserét folytattunk. Egészen az este végéig jó hangulatban folyt a társalgás az asztalomnál.

Így lett végül sikeres a rögtönzött „kreatív foglalkozásom”. Az eseményre látogatók pedig láthatóan jól érezték magukat. Köszönhető ez a folyamatosan vidám hangulatnak, a mulattató fellépőknek és természetesen a jóllakottság is közrejátszott.