Lelki táplálék

Evangélikus női kör - Cleveland

/ Jártó-Kocsis Emőke /
jarto.kocsis.emoke képe
A Nyugat Oldali Magyar Evangélikus Templom közösségi életének meghatározó eseménye a női kör. Ez a kis közösség évek óta heti, kétheti rendszerességgel összegyűlik. Az összejöveteleket nagytiszteletű Tamásy Éva evangélikus lelkésznő vezeti. A kör célja, hogy a lelki táplálék és a közösségi élet iránt érdeklődő női hívőket összefogja.
Evangélikus női körben

Általában személyes találkozók jönnek létre, amit a világjárvány következtében online alkalmak váltottak fel. Bár ezáltal a fizikális távolságtartás érvényesült, a lelki közelség megmaradt. A lelkésznő minden alkalomra külön témával készül, mint például: „Ügyelj rá, hogy a karantén alatt Jézustól ne tarts távolságot” – ez alkalommal arra akarta felhívni a figyelmet, hogy bár a magány idején nehézségekbe ütközhetünk, de ha Jézus felé fordulunk megfelelő megoldásokat találhatunk.

„Uram kérlek, segíts, hogy különbséget tudjak tenni aközött, hogy mi az, ami csak megfélemlíteni akar és mi az, ami valós veszélyt jelent.” – itt kihangsúlyozza, hogy próbáljunk a helyzethez objektíven viszonyulni és véleményt alkotni.

Vagy „A hit azt jelenti, hogy bízol Istenben, még akkor is, ha nem érted az Ő tervét.” Itt arról beszélt, hogy sokszor nem értjük a működés egészét, csak egy kis részt látunk. De utólag jobban rájöhetünk a dolgok miértjére, okára és jobban megérthetjük a történéseket.

Az idézetekről és beszédekről powerpoint video prezentációkat lehet megnézni. Van kötetlen beszélgetés rész is, amikor a résztvevők saját tapasztalataikat, véleményüket is beleszőhetik a beszélgetésekbe. A találkozó mindig újabb közös imával zárul. Az imát a lelkésznő mondja, amibe személyre szabott kérések vannak belefoglalva. Ez egy jó alkalom arra, ha valaki egy konkrét esetre, személyre szeretne áldást, segítséget kérni.

Tea, kávé és sütemény mindig a találkozók kiegészítő része, amelyek még otthonosabbá és vidámabbá teszik a hangulatot.

Szerencsésnek érzem magam, hogy ez évben a női körhöz én is tudtam csatlakozni, csakúgy, mint ösztöndíjas társam, Szabó Bertalan Péter evangélikus lelkész, akit tiszteletbeli tagnak fogadott a közösség.

Aki lelki táplálékra vágyik, közös imára, magyar szóra és közösségi életre, azoknak nagyszerű lehetőség ezeken az eseményeken részt venni.

„Légy az, kiből árad a nyugalom. Légy az, kire nem hat a hatalom. Nyújtsd oda, hol kérik a kezedet. S menj oda, hol fázik a szeretet.” (Gárdonyi Géza)