Korosztályok találkozása a Strasbourgi Magyar Kultúregyesületben

/ Csuvár Bernadett Lilla /
csuvar.bernadett.lilla képe
Izgalmasan indult az idei év a Strasbourgi Magyar Kultúregyesület életében. A hosszú nyári szünet után a tagok lelkesen várták az idei programokat, a közös találkozókat.

Megérkezésemet követően már másnap belecsöppentem az egyesület életébe: a Mesevár Magyar Iskolában segédkeztem a magyar nyelvű gyerekek között és a mentorommal is megismerkedhettem személyesen. Az iskola életébe azóta teljes mértékben bekapcsolódtam: minden hónapban kétszer magyar nyelvű foglalkozásokat tartok itt, melyek során olyan fontos személyeket is megismerhetnek a gyerekek játékos formában, mint II. Rákóczi Ferenc. A foglalkozásokon a játék és a magyar nyelv szeretete egyszerre jelenik meg: a közös mesélés és uzsonna, a szórakoztató magyar nyelvi feladatok, és a drámapedagógia mind mind szerepet játszanak abban, hogy az itt élő gyermekek számára a tanulás öröm. A szülők is sokszor jelen vannak, és hozzájárulnak az órák sikerességéhez.

A tavaly alakult Ringató Baba-Mama Klub foglalkozásait is sikerült folytatni idén. Az édesanyák lelkesen csatlakoztak a közös énekléshez, mondókázáshoz. A tavaly még karon ülő babáknak idén olyan mozgásos foglalkozásokat szervezek, ahol a zenét és a mozdulatokat összekapcsolva segíthetem őket a fejlődésben. Ahogy a kicsik cseperednek, a Mesevár Magyar Iskola foglalkozásaihoz is csatlakozhatnak, tovább gyarapíthatják szókincsüket és tudásukat a magyar kultúráról.

Az idei évben újdonságként a város adottságaira alapozva (Strasbourg nagy egyetemi város) elkezdtem felkutatni a helyi magyar egyetemistákat. Az első találkozó nagyon sikeres volt, ahol sokat beszélgettünk arról, hogyan érzik magukat ebben az új környezetben. Idén az IFI Klub elindítását is tervezzük, melybe azokat a fiatalokat várjuk, akik a Mesevár Magyar Iskolát már „kinőtték”, de szeretnének részt venni a közösség életében.

Fontos megemlíteni, hogy természetesen a felnőttek sem maradnak ki a programokból: nagy szeretettel szervezem számukra a kirándulásokat, melyek során a környék nevezetességeit ismerhetik meg kellemes beszélgetésekkel és délutáni piknikkel fűszerezve, de ami a legfontosabb: a különböző korosztályok találkozhatnak, megoszthatják gondolataikat egymással.

A felsoroltakon kívül számos egyéb program ötlete és terve van a tarsolyomban. Célom, hogy az itt élő magyar családok szoros közösséget alkossanak, és minden korosztály megtalálja azt a kapcsolódási pontot, amelyen keresztül hozzá tud járulni a közösség életéhez.