Kodály hétvége 2018, New Brunswick, New Jersey

„Legyen a zene mindenkié!” (Kodály Zoltán)

/ Rácz Eszter Anna /
racz.eszter.anna képe
Idén 26. alkalommal tartotta meg a Külföldi Magyar Cserkész Szövetség (KMCSSZ) a nagy népszerűségnek örvendő Kodály hétvégét.
RésztvévőkZsidi Bernát, Kocsis Zsófia, Szabados Tamás, Németh Ágnes, Gyombolai Péter (Magyar Közösségi Diplomata, Washington), Szakács Imre (Konzul, New York), Laki Zsuzsanna, Rácz Eszter, Konkoly BorbálaVezetőségi tagokKodály Hétvége - Furulya oktatás

A hétvége táborparancsnoka Dr. Fogarasi Miklós cserkésztiszt (Miki bácsi), helyettese pedig a garfieldi Kőrösi Csoma Sándor Program (KCSP) ösztöndíjasa, Kocsis Zsófia segédtiszt volt. Bostontól Washingtonig 120 cserkész vett részt az eseményen (Boston, Garfield, New Brunswick, New York, Washington). Kodály szellemiségében ismerkedhettek a gyerekek az Alföld népi kultúrájával a népdalokon, hangszeres és kézműves foglalkozásokon keresztül.

A 3 napos hétvége intenzívnek bizonyult. Korábban az ünnepkörök szerint volt kialakítva a tematika, az idei évtől kezdve pedig a tájegységek szerint alakult a hétvége tartalmi felépítése. Elsőnek az Alföld volt fókuszban.

A gyerekek különböző korcsoportokban vettek részt a képzéseken, melyek neveit az Alföld egyes kistájai inspiráltak. Kiskunsághoz a kiscserkészek (Vezetőik: Bézi Ildikó, Göndör Éva, Laki Zsuzsanna (KCSP, Garfield)), a Jászsághoz az általános iskolások (vezetőik: Siket Katalin, Zsidi Bernát (KCSP, New Brunswick)), Hajdúsághoz a 10-11 éves korosztály (vezetőik: Tóth Ildikó, Subert Lilla) a legidősebbek pedig a Viharsarok rajba (vezetőik: Csizmadia Bernadett, Göndör Péter, Rácz Eszter (KCSP, New Brunswick)) tartoztak. A foglalkozások párhuzamosan folytak több helyszínen is. Az idei Kodály Hétvége helyszínéül a Magyar Amerikai Atléta Klub (HAAC) és a Teleki Pál Cserkészház szolgált.

A hagyományok szerint péntek este tábortűzzel indult a program, amely a hideg idő ellenére sem maradt el, hiszen a leleményes cserkészek megoldották, hogy legyen bent is tábortűz. A tábortűz alatt a gyerekek egy magyar népmese világába repülhettek el, miközben énekeltek és játszottak.

A különböző típusú foglalkozások forgószínpad szerűen zajlottak. A népdal tanításért és a népdal anyag összeállításáért a KCSP ösztöndíjas, Konkoly Borbála (Boston) volt felelős. A Jászok és Hajdúk korosztályuknak megfelelően a nagy múltú alföldi pásztor életmóddal ismerkedtek, ezért ennek megfelelően juhászokról, gulyásokról és kondásokról énekeltek. A hajdani Alföldön betyárok is tanyáztak, az ő hagyományaikkal a legidősebbek ismerkedtek a népdalokon keresztül is.

A kézműves foglalkozásokon póló és tányérfestés, kisostor, továbbá pásztorbot faragás volt terítéken, amelyeket Siket György cserkésztiszt, Siket Katalin, cserkésztiszt és Tóth Ildikó vezettek.

A zenei képzéseken furulyázni, citerázni és dorombozni tanulhattak a gyerekek meghívott vendégtanárok segítségével. Zenei vezető és oktató Rácz Lívia (furulya, citera) volt Bostonból. Ebben az évben meghívott tanárkollégái az amerikai Chuck Claus, Cserny Noémi, illetve Lívia lánya, Rácz-Kozuma Hanna voltak. A dorombozást a hétvége táborparancsnoka, Miki bácsi tartotta.

A foglalkozásokról kitörve minden alkalommal hatalmas gyerekzsivaj várta a finomabbnál finomabb ételeket. A konyhát Zajácz Sándor (cserkészszülő) vezette, a fáradtságot nem ismerő főző-szülő csapat segítségével.

Szombat este a csikós bemutató mellett táncházra is sor került. A táncoktatást és a táncház lebonyolítást a KCSP ösztöndíjasok (Kocsis Zsófia, Garfield; Németh Ágnes, Washington; Szabados Tamás, New Brunswick) vezették. Az élő zenét az amerikai-magyar Életfa Zenekar szolgáltatta. A táncház alatt a legnagyobb cserkészek a legkisebb cserkészeknek éjszakai altatóként bábszínházzal kedveskedtek. A kiscserkészek csillogó szemmel és tátott szájjal nézték végig az előadást.

Vasárnap délelőtt Szentmisével, valamint Istentisztelettel indult a nap a helyi gyülekezetekben, majd a gálaműsorra való felkészüléssel folytatódott a délelőtt.

A program zárásaként gála műsort tartottak a gyerekek, ahol bemutatták a hétvégén tanultakat a szüleiknek és érdeklődőknek. Díszvendégeink között Lendvai-Lintner Imrét, a KMCSSZ elnökét, Szakács Imrét,  New York-i konzult és Gyombolai Pétert, washingtoni Magyar Közösségi Diplomatát köszönthettük.

Az Alföldet megidéző díszlet (gémeskút és kilenc lyukú híd) elkészítésében Göndör Péter (cserkésztiszt), Rácz Eszter és Csizmadia Bernadett (Széchenyi Magyar Iskola tanára) vett részt. A jelmezeket pedig Göndör Éva (Széchenyi Magyar Óvoda vezetője) és Bézi Ildikó álmodták és valósították meg.

A rajok különböző előadásokat készítettek: a Kiskunság cserkészei népi játékokat adtak elő, amiket a hétvége folyamán tanultak. A Jászság és Hajdúság tagjai a furulya és ének tudásukat csillogtatták meg, míg a Viharsaroktól betyárdalokat, citera előadást, valamint egy rövid fényképes bemutatót hallgathatott és tekinthetett meg a közönség.

A Kodály hétvége azért is fontos esemény a cserkészek számára, mivel az egész körzetből érkeznek ide a gyerekek és a sok új tudás megszerzése mellett a legfontosabb, hogy távoli barátaikkal is találkozhatnak. Mind a három nap eredményét a gyerekek ragyogó tekintete tükrözte vissza. Az igen fárasztó, de élménydús szombati nap után vasárnap mindegyik csoport büszkén és vidáman állt ki a színpadra bemutatva új tudását. Ez volt a legnagyobb ajándék nekünk, szervezőknek, látni a boldogságot a szemükben.

 

KCSP Ösztöndíjasok:

Laki Zsuzsanna, (Garfield)

Kocsis Zsófia, (Garfield)

Konkoly Borbála, (Boston)

Németh Ágnes, (Washington)

Rácz Eszter, (New Brunswick, Washington)

Szabados Tamás, (New Brunswick)

Zsidi Bernát, (New Brunswick)

 

A cikket írták: Kocsis Zsófia, Konkoly Borbála, Rácz Eszter, Szabados Tamás, Zsidi Bernát