Karácsonyváró istentisztelet Hildesheimben

Betlehem, Betlehem, a te határidba...

/ Adamekné Németh Zsófia /
adamekne.nemeth.zsófia képe
Az Észak-Németországi Magyar Református Lelkigondozói Szolgálathoz tartozó gyülekezetekben december első felében kerül sor az ünnepi istentiszteletekre és az ünnepváró, hosszabb lélegzetvételű együttlétekre. December 9-én a hildesheimi magyar ajkú reformátusoknak nyílt alkalmuk e találkozásra.
A napkeleti bölcsek HeródesnélSimeon és AnnaAngyalokBeigli
December 9-én, advent második vasárnapjának délutánján ismét összegyűltek a hildesheimi magyar ajkú református gyülekezet tagjai az Immengarten 22. szám alatti evangélikus-református, német közösségi központ épületében, hogy megtartsák ünnepi istentiszteletüket. Ez alkalomból a liturgia keretei között sor került egy betlehemes játékra is, az igehirdetést és az úrvacsorát megelőzően. Mivel a gyülekezetben minden generáció képviselteti magát, a betlehemes játék szereplői között is helyet kaptak kicsik-nagyok egyaránt. Azt hiszem, mindannyiunk számára megindító volt, hogy az idős Simeon szerepét egy nemrégiben súlyos betegségen átesett testvér alakította, aki hosszú idő után újra részt tudott venni az istentiszteleti alkalmon. Személye megtestesítette az örömhírt: "...azokat választotta ki Isten, akik a világ szemében erőtlenek..."(1Kor,1,27), hiszen Isten tervében mindenkinek megvan a helye és a feladata, bármilyen nehézségekkel küzdjön is éppen, ha kész befogadni szabadító jelenlétét. 
Az ünnepi istentiszteletet követően ezúttal is szeretetvendégségre került sor, ahol a testvérek megoszthatták egymással az elmúlt hetek történéseit: tapasztalataikat, élményeiket, nehézségeiket. Karácsonyra készülve, a terített asztalon olyan hagyományos magyar édességek is helyet kaptak mint a mákos és diós beigli.