Karácsonyi évzáró az UHU-ban

/ Sándor István /
sandor.istvan képe
Idén szeptember óta kéthetente gyermekfoglalkozást tartunk az UHU keretein belül a stockholmi Magyar Házban. Nagy volt a készülődés a szombati alkalom előtt, mivel a három korosztályt átfogó UHU évzáró eseményre készült.
Tóth Luca RékaTóth Luca RékaTóth Luca RékaTörök Ernő

Svédország sem kivétel azon országok alól, ahol az áruházak már november elején elkezdik a vásárlókért folytatott, őrült hadjáratukat. A minél több, nagyobb és drágább ajándékok, vagyis a fogyasztás bűvöletében, egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk arra, hogy a családi játszóház - különösen karácsony közeledtével - valóban a családról szóljon. Szerencsére e témában a szülők is hasonlóan gondolkodnak, így közös célként fogalmazhattuk meg, hogy évzáró gyerekfoglalkozásunk az eddigiekhez képest legyen egy kicsit meghittebb, kiemeltebb. S tettük mindezt azért, hogy az UHU, mint közösség, mint egy vér szerinti kötelékeken kívüli családi egység, együtt készülhessen karácsony szent napjára és az óévbúcsúztatásra.

Tóth Luca Réka ösztöndíjas már órákkal a foglakozás előtt előkészítette a szódabikarbónás gyurma „tésztáját", hogy a gyermekekkel karácsonyfadíszeket készíthessenek. A maguk által életre keltett kis tárgyak örömöt okoznak a gyermekeknek a készítés folyamata alatt is, és azután, hogy a fára kerülve gyönyörködhetnek munkájukban. Egy-egy játszóház vagy családi összejövetel alkalmával számos karácsonyi dísz készíthető, ezáltal egy egész garnitúrával gazdagíthatjuk karácsonyfadíszes dobozunkat. Ráadásul az egyre nagyobb divatnak örvendő természetes anyagok is rendelkezésünkre állhatnak (a már említett szódabikarbónás gyurma vagy egy fából, csonthéjas gyümölcsből készült dísz esetében) tehát nem kell mindenáron megvásárolnunk a műanyag termékeket.

Ez alkalommal is a kamaszok csoportját vezethettem, nagy örömömre. Év vége közeledtével - és korosztályukból adódóan is - olyan játékokat választottam erre az alkalomra, melyek segítenek lezárni az elmúlt évet - vagy akár egy nagyobb időszakot is - és segítenek felkészülni az előttünk álló időszakra, feladatokra. Ez azonban nem megy önismeret nélkül, ezért pár ön-és társismereti játékot is sorra vettünk. A gyerekek nyitottak voltak és kiválóan együttműködtek a csoporton belül. Minden alkalommal lenyűgöz a gyermeki kreativitás és a kamaszokra jellemző kritikus hangnem. Biztos vagyok abban, hogy az tenne a legjobbat ennek a világnak, ha ezek a fiatalok megtartanák, rendeznék és erősítenék ezen tulajdonságaikat, hogy egy empatikus, szociális, de kritikus társadalom tagjai támogathassák egymást.

Az alkalmat mindezek mellett az emelte igazán eseménnyé, hogy a foglalkozás utolsó részében összevontunk minden csoportot, és a szülőkkel együtt karácsonyi énekeket énekeltünk. Luca vezette az énekeket, valamint hangszeres kíséretet is adtunk a dalok mellé. A szövegeket projektorral falra vetítettük, hogy mindenki jól láthassa őket és nem mellesleg ne kelljen rengeteg papírt felhasználnunk. Ez a gondolkodás a szülők szemében is szimpátiát keltett, mert szerencsére egyre több ember gondolkodik környezettudatosan világszerte.