Júliusi hírek

/ Tamás Krisztina /
tamas.krisztina képe
Melbourne-ben a Magyar Központ és a Magyar Kultúr Kör iskoláiban a már kialakult órarend szerint haladt tovább a tanítás-tanulás folyamata azt követően is, hogy a diákok a téli szünetben picit fellélegezhettek, új erőre kaptak.
akasztofa

Az olvasás, írás, beszédértés és kommunikációs készségfejlesztés változatos feladatok segítségével valósult meg, sok ismétléssel, játékos fejtörőkkel, és időnként egy-egy egyénileg is használható interaktív digitális eszközzel is színesítjük az órai munkát. Klasszikusnak mondható magyar népmesék, történetek mellett megismerkedtünk Süsüvel is, a jószívű egyfejűvel.

Az egyik csoportban ebben a hónapban került sor arra, hogy néhány percben mindenki bemutathatta hobbiját a csoporttársaknak. Számomra rendkívüli élmény és nagy meglepetés volt, hogy a 11-12 éves gyerekek komplett prezentációval készültek − én szabad szöveges, rövid, kötetlen kiselőadásra gondoltam , tartalmilag és technikailag egyaránt felkészülten. A gyerekek elpróbálták otthon az előadást. Volt egy kislány, aki előre jelezte, hogy az övé hosszabb lesz a megbeszélt 2 percnél, és valóban annyival lett hosszabb, amennyit korábban mondott. Az előadók munkáját a csoporttársak ösztönösen véleményezték, és kölcsönösen pozitívan értékelték.

A melbourne-i Híradó augusztusi lapszámához − már mondhatjuk, hogy a szokás szerint − az aktuális magyar népszokásokat, hiedelmeket idézzük fel. Augusztus 20-a ünnepére készülve államalapító Szent István király életét és munkásságát taglaljuk. A magyar irodalom a trianoni békediktátumtól eredően nagyon sajátos helyzetben van: az ország határain túl is művelik a magyar irodalmat, de annak megismerése, kanonizálása megkésett. A határokon túli magyar alkotók gyűjteményével a magyar irodalom teljességének megismeréséhez szeretnénk hozzájárulni.  Évfordulója alkalmából az 1664. augusztus 10-én megkötött vasvári béke körülményeit is boncoljuk az újság hasábjain. Az augusztusi születésű Lechner Ödön szecessziós építészre emlékezünk, akinek érdeme, hogy a magyar népművészet formavilágát a magas építészet tartományába emelte. A jövőbeni magyarországi látogatásokra kedvcsinálóként Baranya megyei programokat állítottunk össze, mivel a megye nem csak a busójáráskor tartogat kiváló lehetőségeket tartalmas kikapcsolódásra. És ha már kirándulásról, magyar történelemről van szó, kapóra jön egészségmegőrző hungarikumaink (Béres József, Ilcsi néni, Kabay János munkásságának, a Magyar Védőnői Szolgálat és a hévízi gyógyászat) felelevenítése. Szórakoztató rovatunk ezúttal sem maradhatott el.

 

A kép a https://wordwall.net/ használata során készült.