Jótékonysági Magyar Bál Stuttgartban

Apáink megtartott öröksége

/ Vajda Mátyás /
vajda.matyas képe
2018 januárjában ismét hatalmas sikert aratott a Stuttgarti Magyar Bál.
magyar bálbukovinai koreográfia

A Stuttgarti Magyar Jótékonysági Bál mára hagyománynak is tekinthető, hiszen idén 43. alkalommal szervezte meg a stuttgarti magyarság. Jelentőségét, sikerét és méltóságát nem csak a kora mutatja, hanem az idén is hatalmas számban jelenlévő bálozók.

A nagyszabású esemény fontos levegővétel a Németországban és környező országokban lévő magyarság számára. Jelentősége és hírneve abban is megmutatkozik, hogy Franciaországból, Svájcból, Belgiumból és akár Ausztriából is elutaznak Stuttgartba, hogy a hétvégén részt vehessenek ezen a rendkívüli rendezvényen. A bál, mint mindig, sokszínűsége és szervezettsége miatt is az egyik legjobb választás volt a hétvégi programok közül a bálozók számára. Már érkezéskor is szembetűnő lehetett az épület impozáns belső díszítése, amely rendkívül különleges keretet adott a résztvevők számára a bál hangulatának megteremtéséhez.

A bál két főbb helyszínen zajlott: a nagy báli teremben és az előcsarnokban lévő táncházban. A bál folyamatos műsorral kápráztatta el a bálozók seregét. Díjazások és köszönetnyilvánítások után néptáncos-élőzenés műsort láthattunk a stuttgarti cserkészcsapat, a Kis-Csöbörcsök, majd pedig a Csöbörcsök Táncegyüttes előadásában. A bál nagyszerűségét emelte a két zenekar fáradhatatlan és ízes muzsikája, amire a bálozók kedvük szerint mulathattak akár a nagyteremben, akár az előtérben lévő táncházban. A székelyudvarhelyi zenekar kirobbanó erővel biztosította a talpalávalót, melyen csaknem ezer ember táncolt. A táncházra vágyók is otthon érezhették magukat, a népi bölcsességet a zenekar a rézhúrok rezgésével könnyed nyugalommal csepegtette a szívekbe, akár a tánczenénél, akár a közös éneklésnél.

Ahogy mindig is jellemző volt a stuttgarti magyar közösségekre, a bál eleganciája, sokszínűsége mellett mégis a bál legkiemelkedőbb jellemzője a méltóságteljesség és az egymásra való odafigyelés volt. A bál kényelmes keretet biztosított a találkozásokhoz, új barátságok megkötéséhez, az egymásban való öröm megtalálásához. A németországi magyarság bebizonyította, hogy idegen földön is ragaszkodik a hagyományaihoz és méltó módon ünnepelt a magyar bálon úgy, hogy az igazi feltöltődésként szolgálhatott mindenki számára. Apáink ránk bízott örökségét a Stuttgartban bálozók nem felejtették el.