Ismerkedés a magyar ABC-vel – beindult a vasárnapi magyar iskola Denverben

/ Gonda Csenge /
gonda.csenge képe
Gyerekekkel foglalkozni és tanítani őket mindig öröm, de nagy kihívás is egyben. Főleg egy olyan környezetben, ahol nem a magyar a hivatalos nyelv. Viszont minden erőfeszítést megér!
KörjátékKemény munka folyik

Október elején elindult a vasárnapi magyar iskola itt, Denverben. Két hetente, délután 2 órára találkozom a magyar gyerekekkel, hogy megtanuljunk magyarul írni és olvasni, játszunk és ismerkedjünk a magyar kultúrával. Hat éves kortól várjuk azokat a gyermekeket, akik beszélnek magyarul és már tudnak angolul írni és olvasni. Bár a csoportunkban vannak olyanok, akik nem beszélik a nyelvet, de értik azt. Így nagy öröm volt számomra, hogy a második alkalom után nagy lelkesedéssel újságolták, hogy melyek azok az új szavak, amiket az óra folyamán tanultak. Egyenlőre egy kezdő csoport van, akikkel én foglalkozom, de a városban van egy-két igen aktív anyuka, akik otthon, saját erőből tanítják gyermeküket. A csoport kis létszámú, maximum 5 gyerek szokott jönni.

Feladatlapokkal készülök, egyenlőre a betűket, hangokat és szótagokat tanuljuk, de ügyesek, már van egy két szó, amit le is tudnak írni magyarul. Mikor kicsit megfáradnak játszunk, hogy utána újult erővel folytassuk a feladatunkat.

Kihívás számomra, hogy mindegyik gyereknek megfelelő feladattal készüljek, de látom arcukon, hogy nagyon érdeklődőek. Remélem ez a lendület megmarad sokáig és év végére ők is látják majd a munka eredményét.