Ismerkedés a Brisbane-i magyar közösséggel

/ Róth Judit /
roth.judit képe
Lassan két hete érkeztem a télen is napsütötte Brisbane-be, ahol rögtön a kedves és befogadó magyar közösségi élet közepébe csöppentem. Így nem is nehéz elképzelnem, hogy az ausztrál Queenslandet tudhatom az otthonomnak a következő 6 hónapban.
Brisbane-i városnézésBrisbane-i Magyar Iskola: előkészületekMagyar Ház: bűvészelőadásMagyar Rádió

Június 8-án, csütörtökön érkeztem Ausztráliába. Az első napok – amelyeket mentorhelyettesem, a hétvégi iskolában tanító Kovács Tímea családjánál töltöttem – az ismerkedéssel teltek, de szombaton már a Brisbane-i Magyar Iskolában tartottunk háromórás foglalkozást az öt és tizenkét év közötti gyerekeknek. Ahogy arról a honlapon is beszámoltak, "az őshonos magyar állatokról tanultunk. Nagy hangsúlyt fektettünk a magyar kutyafajták megismerésére: videót és képeket néztünk róluk, aztán a gyerekek kiválasztották a nekik legjobban tetsző fajtákat. A mai foglalkozáson először volt jelen Róth Judit, aki magyartanár és jegyese, Radev Jácint, akik nemrég érkeztek Magyarországról Brisbane-be." A foglalkozást láthatóan a gyerekek és a felnőttek is nagyon élvezték, mindenki lelkesen vett részt az órán.

Ekkor találkoztam először mentorommal, Fekete Ilonával, aki nemcsak a Magyar Iskolában, hanem a Brisbane-i Magyar Rádióban is fontos szerepet tölt be. Ő mutatott be a június 17-i pikniken a rádió munkatársainak, illetve a rádiót támogató közösség egy részének. Néhány nappal később már a rádióban ültünk, ahol a technikával és a rádiózás rejtelmeivel ismerkedtem, miközben felvettük a heti adást.

Június 18-án Marsdenben, a Magyar Házban tartottunk megbeszélést a magyar órákról, amelyek vasárnaponként lesznek csoportbontásban gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Ezután beindult a klubélet: a közös ebéd és születésnapi köszöntő után estig tartó beszélgetésnek lehettünk részesei. A programot Sipos Ika, az Ausztrál Magyar Szövetség elnöke és a Magyar Ház jóvoltából egy bűvész is színesítette, nemcsak a gyerekek örömére.

Az egész Brisbane-i közösségről az a benyomásom, hogy mindenki nyitott, kedves és segítőkész. Az első pillanattól kezdve úgy kezelnek minket, mintha régi ismerősök lennénk: felajánlották segítségüket a beilleszkedésben, áthívtak magukhoz vacsorára vagy éppen a legnagyobb természetességgel kikérték tanácsainkat egy-egy felmerülő kérdésben. Számomra elképesztő látni, hogy hétről hétre milyen sokan gyűlnek össze, hogy magyarok között lehessenek, és inspiráló megtapasztalni azt az elkötelezettséget, amellyel önkéntes tevékenységüket végzik a magyar közösség javára, legyen szó éjszakába nyúló felkészülésről a hétvégi iskolára, vagy konyhai kisegítésről egy rendezvényen.